Åklagarmyndigheten vill öka övervakningen

RÄTTSVÄSENDET. Åklagarmyndigheten och Säkerhetspolisen vill få till en lagändring som tillåter avlyssning av datatrafik. Trots att det krävs ett domstolsbeslut för att få tillstånd har förslaget väckt stark kritik.

Genom att en misstänkt persons dator infekteras med en trojan vill Åklagarmyndigheten och Säkerhetspolisen kunna avlyssna datatrafiken hos personen.

— Det handlar om att vi som sysslar med brottsbekämpning ska kunna hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen, säger Tomas Lindstrand, chef för Åklagarkammaren för säkerhetsmål under en intervju.

Om förslaget skulle godkännas kommer det innebära att en dator kan övervakas på samma sätt som man i dag kan avlyssna telefoner eller bostäder.

Ett liknande förslag var på tapeten redan 2005 då en statlig utredning kom fram till att dataavlyssning skulle vara en positiv utveckling för det svenska rättsväsendet. Förslaget mötte dok kraftig kritik från Advokatsamfundet och Datainspektionen. Även 2012 bubblade förslaget upp till ytan och en utredare konstaterade att ”tvångsmedlet hemlig dataavläsning skulle kunna medföra beaktansvärd nytta för de brottsbekämpande myndigheterna”.

— Önskemålen framförs lite då och då, men det är ett oerhört ingripande tvångsmedel… Till skillnad från datalagringen så läser man ju här inte bara vem som kontaktar vem utan här omfattas även innehållet, uppger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg efter det senaste förslaget.

Källa:
Åklagare vill avlyssna datatrafik

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments