Aftonbladet: ”Byt ut Karl XII-statyn mot Greta!”

IKONOKLASM. Aftonbladet låter publicera en debattartikel där skribenten föreslår att Sverige ska byta ut statyn av Karl XII mot en av Greta Thunberg.

Aftonbladet låter idag publicera en så kallad debattartikel av Umeå kommuns före detta stads- och kulturhuvudstadsdirektör Jan Björinge.

Han vill att statyn som avbildar den av svenska nationalister omhuldade konungen Karl XII ska tas bort och ersättas med klimataktivisten Greta Thunberg.

Björinge resonerar som så att eftersom ”statyer reses för att sprida maktens värderingar vid den rådande tidpunkten” är den ikonoklasm som förekommit i BLM-protesternas kölvatten någonting positivt. Detta eftersom att Västvärlden tidigare präglats av provita värderingar.

Vissa röster i den av politiskt korrekthet genomsyrade svenska offentligheten har vagt kritiserat tanken på att riva statyer, men enligt Björinge är det ”självklart” att inte ”upplåta allmänna platser åt spridning av antidemokratiska värderingar”.

Han hävdar att man bör ”freda allmänheten från symboler för onda gärningar och förlegade värderingar i allas vårt offentliga rum”. Exakt vilka dessa är och om han räknar in Karl XII i den kategorin är oklart.

Ifall Björinge får som han vill ska det vid platserna för de borttagna statyerna finnas ”QR-koder eller liknande teknik” för att ge besökare information om den staty som tidigare stod på platsen, varför och när den uppfördes samt varför och när den togs bort.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
David
Nybörjare
David
1 månad sedan

Det sjuka är att dom kommer göra det. Extremt viktigt att ta bort allt historiskt inför den nya världen dom nu ”kickstartar”. Dom vet att ingen kommer göra avsevärt motstånd. Men vi får väl se?

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
1 månad sedan

Det är så enfaldigt att det inte kräver mer än en stilla huvudskakning.

Vera
Nybörjare
Vera
1 månad sedan

Kom inte och säg att vi inte är ockuperade! Efter II världskriget slog ockupanterna tillsammans med landsförrädarna sönder och samman III Rikets symboler, statyer, brände deras fanor eller drog dem i smutsen. SAMMA tendenser i dag från de nya ockupanterna – bara med den skillnaden att fienden välkomnades UTAN kamp till Europa från regeringarna. m

Sigfrid
Nybörjare
Sigfrid
1 månad sedan

Att vilja byta ut en staty av hjälten Karl XII och ersätta den med mongoungen Greta visar verkligen vilka störda människor som vill sätta agenda i vårt land.

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
1 månad sedan

Alternativa media växer sig starkare. Ska det behövas Alternativa museer också för att bevara och skydda vårt kulturarv från den kulturmarxistiska klåfingrigheten?