Afrikansk svinpest upptäckt i Danmark – skadligt om den sprider sig i Västeuropa

UTRIKES. Vildsvin i vårt grannland Danmark har hittats med virussjukdomen afrikansk svinpest. Landets regering har därför nu beslutat att utrota alla vildsvin så den inte sprider sig till landets tamgrisar. Smittan har en hög dödlighet och uppges komma att orsaka stora problem i Europa om den sprider sig i Västeuropa.

Virussjukdomen afrikansk svinpest har nu tagit sig till vårt grannland Danmark. Svinpesten har upptäckts hos landets vildsvin och för att försöka förhindra att den inte sprids vidare till tamgrisar har regeringen beslutat att utrota alla vildsvin.

Enligt Torsten Mörner, som är stadsveterinär på vildsjukdomar på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är vildsvin inte en del av Danmarks ekosystem, vilket innebär att det finns väldigt få. Detta till skillnad från i Sverige, där vildsvin ingår i landets fauna.

Den afrikanska svinpesten är väldigt smittsam och har en hög dödlighet, den är dock helt ofarlig för människor.

— Det är mycket smittsamt. Det smittar framförallt via blod, det smittar mellan vildsvin och grisar. Sjukdomen går inte på människor, utan går på tamgris och vildsvin. Den är mycket fruktad eftersom den har hög dödlighet och den kommer orsaka stora problem i Europa om vi får den i Västeuropa, säger Mörner.

I Sverige finns det mellan 200 000 och 300 000 vildsvin och trots att risken uppges vara relativt liten, är det inte omöjligt att virussjukdomen skulle kunna ta sig hit.

— Problemet är att viruset är mycket motståndskraftigt och överlever utanför kroppen i kyliga temperaturer i många veckor och månader. Viruset överlever även i torkade produkter, skinka och salamikorvar, säger Mörner.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, säger sig förstå danskarnas ambition om att nu vilja utrota alla vildsvin.

— Jag kan förstå att de ska förhindra vildsvinen att etablera sig i Danmark, det är något helt annat än att vi skulle försöka oss på det här. Jag är övertygad om att afrikanska svinpesten kommer att dyka upp här. Frågan är vad vi gör när den kommer hit, säger Ligné.

Afrikansk svinpest är vanlig i vissa afrikanska länder och kom till Europa för ungefär tio år sedan. Den finns idag i de baltiska staterna, Estland, Lettland och Litauen, men den finns även i Polen och i ett litet begränsat område i Tjeckien.

Källa:
Danmark i pestskräck – utrotar alla vildsvin

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
GrottbjörnenMonsomJossAndreas Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Andreas
Medlem
Andreas

Mals nog ner och hamnar i svensk charkhylla så småningom.

Joss
Medlem

Vore det inte bäst att försöka ge alla vildsvin svinpest. Så kommer de som överlever vara immuna?

Grottbjörnen
Medlem

dom är nog redan immuna, det mesta naturliga immunförsvaret är väl sabbat på sönderavlade djur som är korsade hit och dit, vildsvinet är friskt och renrasigt!

Monsom
Medlem

….ännu en (((fearporn))) nyhet som ska skada danska bönder vilket är meningen samt drabba konsumenterna. För några år sedan var det en hypad ”bird-flue” epedemi som var mediakonstruerad just för att skapa rädslor vilket (((eliten))) önskar och vill ha.

https://www.google.co.th/search?q=bird+flu+hoax&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjPlfiLuOzYAhUDX5QKHfMzAEYQ_AUICSgA&biw=1024&bih=610&dpr=1

Grottbjörnen
Medlem

är grisar som människor så det finns negerfärgade grisar och vita grisar beroende på var dom kommer ifrån?