Afrikan favorittippad som Björklunds efterträdare: ”Kan utmana Annie Lööf”

INRIKES. Källor inom Liberalerna pekar ut afrikanskan Nyamko Sabuni som den mest troliga efterträdaren efter Jan Björklund. Partiet tror nämligen att hon är den enda som kan utmana Annie Lööf (C) om dominansen i svensk så kallad mittenpolitik.

Nyamko Sabuni kan bli Liberalernas nästa partiledare.

Under onsdagen meddelade Jan Björklund att han inte kommer att ställa upp för omval som Liberalernas partiledare när partiet i höst har sitt Landsmöte. Samtidigt visar nya skräcksiffror att Liberalerna fortsätter att minska i opinionen och enligt färska siffror från Novus skulle man endast få 2,7 procent av rösterna ifall det var val till riksdagen idag.

Många har spekulerat i att hans hastiga besked om avgång var för att lugna en växande opposition inom Liberalerna – som framförallt finns i Skåneförbundet – något som förvärrats efter den hårda interna kritik som partiledningen fått utstå efter att man släppte fram Stefan Löfven (S) sm statsminister.

I media har det spekulerats i att en Ulf Kristersson (M)-lojal person kan komma att ta över efter Björklund, såsom exempelvis den integrationspolitiska talespersonen Gulan Avcis. Men enligt Bonniertidningen Expressen säger källor inom Liberalerna att det framförallt är ett namn som dyker upp i de interna diskussionerna, nämligen afrikanskan Nyamko Sabuni.

Sabuni är ett tungt namn inom Liberalerna och hann under Alliansregeringens tid (2006 – 2014) vara både integrationsminister, jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister.

— Man vill ha en person som kan konkurrera med Annie Lööf, någon som har regeringserfarenhet och som inte varit en del av den konflikt som funnits inom Liberalerna i samband med regeringsbildningen, säger ”en person med god insyn i L” till Expressen.

— Om jag spontant går på ett möte så är det hennes namn som nämns. Men hon blev ganska illa behandlad när hon var minister av delar av partiet. Så hon kommer behöva känna att hon vill ha det, fortsätter den anonyma källan.

Första afrikanska partiledaren
När Nyamko Sabuni tillfrågas av Expressen om uppgifterna skriver hon i ett sms:

Självutnämnda kandidater är sällan rätt väg att gå. Liberalerna bör ta sig tid att tänka igenom vad de efterfrågar i framtida ledarskap för att sedan meddela sitt önskemål om person/personer.

Hon tillhör dock den falang som var kritiska till att partiet släppte fram Löfven och skriver till Expressen att ”L är i första hand ett borgerligt parti med hemhörighet i en borgerlig Allians. Därför är det viktigt att återuppbygga goda relationer till KD/M”.

Därmed skulle hon kunna förvänta sig stöd från den falang som man misstänker satte press på Björklunds avgång.

Förutom en och annan jude – som exempelvis den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn – har svenska riksdagspartier aldrig tidigare haft en icke-svensk partiledare. Ifall Sabuni väljs blir hon därmed den första afrikanen att leda ett svenskt riksdagsparti.

Ett parti utanför riksdagen som provat på utomeuropeiska ledare är Feministiskt initiativ. 2017 blev exempelvis afrikanskan Victoria Kawesa vald till partiledare tillsammans med Gudrun Schyman. Men bara några månader senare inleddes en förundersökning mot genusvetaren Kawesa angående upphovsrättsbrott – efter att hon plagierat en annan forskares arbete – varpå hon avgick. I december samma år dömdes hon för upphovsrättsbrottet och knappt ett år senare för att ha misshandlat en man nere i tunnelbanan. I båda fallen bedyrade Kawesa sin oskuld och hävdade istället att det var andra som utsatt henne för ”rasism”.

Källa:
Hotet mot Annie Lööf – utpekade L-efterträdaren

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RokvikenCaesar-AureliusValhallaGrottbjörnen Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Grottbjörnen
Medlem

Det är väl hennes brorsa som är kommunist och ledare för afrosvenskarnas förbund? Kitimbwa Sabuni

Valhalla
Medlem

Hoppas hon blir vald. Då får Liberalerna en väldigt passande företrädare.

Rokviken
Medlem

Nu blir det svarta nekrofilbarer.

Caesar-Aurelius
Medlem

Nyamko Sabuni, Fredrik Reinfeldts lilla sängkamrat.

Fredriks f.d. fru Filippa blev ju enligt uppgift så äcklad av att ha haft Fredriks dase i sig, efter att den varit i Sabunis, att hon gjorde en Hysterectomy.

https://nyheter24.se/noje/kandissverige/737961-nu-svarar-nyamko-pa-karleksryktet-om-reinfeldt