Afghanska män: ”Kvinnor har för många rättigheter”

UTRIKES. De ur ett feministiskt perspektiv tämligen hopplösa afghanska männen tycker att landets kvinnor har för många rättigheter.

En undersökning visar att två tredjedelar av afghanska män tycker att kvinnor har för många rättigheter. Åsikten är vanligare bland unga män.

En tredjedel av afghanska kvinnor har samma åsikt och anser dessutom att kvinnor är för känslosamma för att vara ledare.

Endast 14,6 procent av männen anser att gifta kvinnor bör ha samma rättigheter som sin man när det gäller att arbeta utanför hemmet, medan den siffran bland kvinnor är 72,4 procent.

Undersökningen kommer i samma veva som intensifierade fredssamtal mellan ockupationsmakten USA och de fundamentalistiska talibanerna. Under de sistnämndas styre mellan 1996-2001 förbjöds kvinnor från att förvärvsarbeta samt påtvingades slöja. Tidigare har den USA-stödda regimen i Kabul sagt att talibanerna måste respektera kvinnors rättigheter ifall de ska erkännas som en legitim politisk gruppering. Men det verkar alltså som att Afghanistans befolkning överlag snarare stöder talibanerna i denna fråga.

Källa:
REFLECTIONS ON GENDER, PATRIARCHY, AND PEACE

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LingonetAndré DevecseriFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Vad bra taktik de afghanska kvinnorna har då. Tvingar hit männen i form av stackars flyktingbarn för atr slippa sina förtryckare. Sedan ska vi kvinnor i Sverige ”njuta” av deras kvinnoförtryck istället. :(

Eller blir afghanpojkarna socialdemokratiska feminister när de kommer fram till Malmö? Kanske är det vad Stefan Löfven, Rastafari Lind och Margareta Wallström förväntar sig.

Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativ förväntar sig förstås nåt helt annat. Och får Det.

André Devecseri
Medlem

Nog för att tredje och fjärde vaagens feminism är aat helvete, men man bör vara ytterst försiktig med att för den skull förhärliga de vidriga värderingar sandnegrer i regel bär paa. Det är inte värdigt vita att paa naagot sätt sjunka till deras nivaa, vilket en del tyvärr gör paa reaktionära grunder.

Lingonet
Medlem

Afghanska hen´s har för många rättigheter i sverige