Afghanistans president säger att USA är bakom Afghanistans säkerhetsproblem

I en ny intervju med NBC news talar Hamid Karzai, Afghanistans president, mycket frispråkigt om situationen i Afghanistan samt USA:s och NATO:s påverkan på landet. Bland annat skyller han en stor del av våldet på de strukturer som USA har byggt upp. Han säger att USA:s bombningar av civila och deras dåliga beteende i landet retar upp Afghanerna och leder till mer våld. Han riktar även skarp kritik mot privata säkerhetsföretag som han säger är som en laglös milis. Han diskuterar även korruption, landets framtid, relationen med andra länder och bakgrunden till terrorismen. 

Relationen mellan USA och Afghanistan har gått ut för de senaste åren. Efter invasionen av Afghanistan 2001 så var Karzai USA:s nya hopp. Karzai är pashtun, vilket är samma folkgrupp som de flesta talibanerna tillhör. Sedan dess har relationen mellan USA och Karzai gått utför. År 2010 hotade Karzai att gå med talibanerna om inte USA slutade lägga sig i Afghanistans inrikespolitik. 

Kriget i Afghanistan har nu pågått i över 11 år utan att talibanerna har kunnat kuvas. I skrivande stund har 3236 västerländska soldater dött i kriget som kostar många tusen civila offer varje år. NBC sammanfattar den nuvarande utvecklingen på följande vis:

”Talibanerna återtar land och makt som man tidigare förlorade till de USA-ledda styrkorna 2001. Under tiden har Karzai gått från att vara en favorit i Washington under George Bushs tid som president, till att bli en nagel i ögat på Vita Huset genom sitt kritiserande av amerikanska nattliga raider och de stigande civila dödssiffrorna som NATO-styrkorna har på sitt samvete. Många i Washington har också tröttnat på Karzai, då man ser honom som ineffektiv och styrande över en djupt korrupt regering.”

Se hela intervjun här:

Källa:
EXCLUSIVE: US, NATO behind ’insecurity’ in Afghanistan, Karzai says

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments