MÅNGKULTUREN. Fler rapporter kommer nu om att Afghanistan är ett relativt säkert land. Risken att drabbas av islamistisk terror är inte mycket större än i Sverige. Ändå tar regeringen på sig ansvaret för ”ensamkommande” afghaners liv och välbefinnande.

 

”Barnen” får stanna i Sverige.

Frilansjournalisten Göran Engström har rest till Afghanistan ett tjugotal gånger sedan 2006 och var där senast våren 2018. Engström har bland annat följt upp hur det gått för ett tiotal afghaner som återvänt till landet sedan de nekats uppehållstillstånd i Sverige.

I de organiserade upprop som har krävt att afghanska ”pojkar” måste få stanna i Sverige för att de kommer att mördas om de skickas hem, har man använt sig av desinformation för att få igenom sina krav.

— I Sverige finns en bild av att afghaner som tvingas återvända dit dör så fort de landar. Men i Kabul kan man leva ett ganska normalt liv, säger Göran Engström till Upsala Nya Tidning.

Denna ”bild” lanseras av företrädare för så kallade människorättsaktivister som aktivt stöds av förrädarpolitiker och den folkfientliga medströmsmedia som styr nyhetsrapporteringen i Sverige.

— Där förekommer visserligen attacker från självmordsbombare men det bor runt fyra miljoner människor i Kabul och risken att drabbas är ganska liten, fortsätter Engström.

Samtidigt framhåller Göran Engström att det är riskabelt att vistas i många provinser till följd av strider mellan regeringsstyrkor och bland annat talibaner.

Värst är situationen enligt Engström för folkgruppen hazarer. Många afghaner som flytt till Sverige är just hazarer. Merparten av dem är shiiter vilket kan motivera angrepp från de sunnimuslimska talibanerna.

Importerade samhällsproblem
Muslimska konflikter importeras därmed till Sverige och deras inbördes strider fortsätter här, i och med att även många sunnimuslimer bosätter sig i Sverige. Något mer än två tredjedelar av de muslimer som uppehåller sig i Sverige är sunnimuslimer.

Men enligt Göran Engström finns det även ett par provinser han bedömer som relativt säkra för hazarer. För så kallade ensamkommande barn existerar andra svårigheter än rent säkerhetsmässiga när de utvisas till Afghanistan.

— Många saknar nätverk och då kan det vara svårt att få jobb. Risken finns att de fångas upp av kriminella gäng eller hamnar i missbruk, säger Engström.

Den svenska immigrationsregeringen tar alltså på sig ansvaret att försöka ordna arbete åt sådana afghaner. Det preventiva arbetet med att se till att de inte hamnar i missbruk och kriminella gäng i Sverige blir då också ett samhällsproblem för regeringen och utsedda kommuner att hantera.

Migrationsverket gör enligt UNT ungefär samma bedömning som Göran Engström när det gäller säkerhetssituationen i Afghanistan. Säkerhetssituationen varierar mellan olika provinser.

Detta innebär att alla från Afghanistan som söker asyl i Sverige inte beviljas uppehållstillstånd. Säkerheten måste vara mycket allvarlig för att samtliga från ett visst land ska få stanna i Sverige. Ändå avgjorde Migrationsverket under 2017 cirka 5 400 asylansökningar för ”ensamkommande barn” från Afghanistan av vilka hela åtta av tio fick uppehållstillstånd.

Källa:
Hur riskabelt är det att återvända till Afghanistan?


  • Publicerad:
    2018-09-04 11:45