Afghanen som knivhögg polis inte längre häktad

Av ,
Informationskriget.se
5

MÅNGKULTUREN. Afghanen som i slutet av augusti knivhögg en polis vid Medborgarplatsen flyttades nyligen från häktet till ett SiS-boende. Nya målsäganden och en ny misstänkt har även tillkommit i målet.

Den 18 oktober beslutade Svea hovrätt att häktningen av afghanen Hussaini Muhammad som knivhögg en polis i nacken vid Medborgarplatsen i Stockholm skulle upphävas. Anledningen är att han enligt myndigheternas uppgifter bara är 17 år och att häktningen därmed skulle kunna medföra allvarliga men för honom.

Citat från Svea hovrätts beslut:

”Hovrätten finner att Hussaini Muhammad är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord den 31 augusti 2017 vid Götgatan, Stockholm. Det finns risk för att Hussaini Muhammad avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff. Det finns också risk för att han fortsätter att begå brott.

Hussaini Muhammad är såvitt framkommit 17 år gammal och av den anledningen kan en häktning befaras medföra allvarligt men för honom. Det är inte uppenbart att betryggande övervakning inte kan ordnas (se NJA 2008 s. 81 och Högsta domstolens avgörande den 5 oktober 2017 i mål Ö 4476-17). Hovrätten upphäver därför tingsrättens häktningsbeslut.”

Att vittnen till knivattacken på polismannen beskriver Muhammad som mycket äldre beror såklart på att att han troligtvis är äldre än vad han har uppgivit till svenska myndigheter. Tyvärr så måste rättssystemet gå på den ålder som han är registrerad på, även fast det enda raka när det gäller asylsökande som hävdar att de är barn vore att samtliga fick genomgå medicinska åldersbedömningar och att alla  som vägrar räknas som vuxna.

Gällande Muhammads ålder så illustreras detta bra i en av Aftonbladets första artiklar om fallet där Åklagarmyndigheten uppger att den gripne gärningsmannen är 17 år, medan ett kvinnligt vittne som uttalar sig längre ned i artikeln som såg gärningsmannen bli bortsläpad av poliserna beskriver gärningsmannen som varandes i 30-årsåldern. [Arkivlänk] Detta beror såklart på att polisen officiellt tvingas att gå ut med den åldern som gärningsmannen är registrerad under här i Sverige, medan vittnet beskrev vad hon faktiskt såg.

Att häktningen upphör är inte samma sak som att Muhammad inte längre är misstänkt eller att han inte längre ska hållas inlåst. På fråga från Informationskriget.se uppgav kammaråklagare Daniel Suneson att Muhammad nu är placerad på ett ungdomshem i Uppsala. Ett så kallat SiS-hem.

SiS-hem är statligt skötta boenden för tvångsvård och behandling. ”SiS” står för ”Statens institutionsstyrelse” och är en statlig myndighet som bedriver vård, utredning och behandling av ungdomar med allvarliga sociala problem och vuxna missbrukare. Hur pass ”inlåst” den intagne är och hur strikta restriktionerna är på ett sådant boende är svårt att avgöra eftersom det kan variera ordentligt från boende till boende och från individ till individ.

Kammaråklagare Suneson har även till media meddelat att det finns uppgifter som tyder på att Muhammad är äldre än vad han uppgivit och att en åldersbedömning ska göras.

Det var den 31 augusti som Muhammad knivhögg polismannen Ted Eriksson i nacken med en kniv. Han hade smugit sig på bakifrån och försökte efteråt smita, men greps snabbt av Erikssons kollega.

Den knivhuggne polismannen Eriksson hade tur i oturen att kniven träffade där den gjorde. Hade den träffat en centimeter annorlunda i nacken så kunde han ha varit död eller förlamad. Nu skadades han istället lindrigt och kunde för ett par veckor sedan återgå till arbetet.

Det har även tillkommit två målsägande och en misstänkt i samma mål. Det gäller två slagsmål som Muhammad var inblandad i på Tyresö gymnasium dagarna innan knivattacken. Detta har ingenting att göra med själva knivattacken på Medborgarplatsen, men avhandlas ändå i samma mål.

Ursprungligen publicerad på Informationskriget.se

Källa:
Protokoll från överklagan av häktning, Svea hovrätt
Dagboksblad 2017-11-08 mål B11081-17

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Tobias LindbergAndré DevecseriKarlLars Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lars
Medlem

För det första så skall vi inte ha utomeuropeisk invandring till vårt land;
för det andra skall kriminella individer inte få röra sig fritt i våra samhällen oavsett hur gamla de nu kan vara – individer som försökt mörda skall hållas inlåsta och om de är utomeuropeer förpassas till sina hemländer.
Lagar som skyddar invandrade personer och som är till men för svenska personer måste avskaffas.

Lars
Medlem

Brottets blodgrupp?
(Denna kommentar kommer så klart att refuseras).

Karl-Путин A
Medlem

Slutet gott allting gott. Nu kan polismannen återgå till att puckla på demonstrerande svenskar och bjuda Muhammeds tusentals koosiner på halalkorv och nya laptops inför den ångestfyllda skolstarten medan han förundrat kliar sig i huvudet över alla självantändande bilar i det skitghetto där han ska göra sin yrkeskarriär.

André Devecseri
Medlem

Föreställ er utgaangen om det hade varit en nationell vit person som gjort det.