Adolf Hitler tilldelas järnkorset av första klass

Dagens datum 4 augusti: Denna dag 1918 fick Adolf Hitler utmärkelsen Järnkorset av första klassen.

Hitler-löp

Första världskriget: Efter vapenstilleståndet med Ryssland i december 1917 fick Tyskland välbehövliga förstärkningar till Västfronten. Under våren 1918 inledde den tyska kejserliga armén en stor offensiv för att få ett slut på kriget. Inledningsvis gick offensiven mycket bra och de tyska arméerna bröt igenom de allierades linjer. Tack vare stora amerikanska förstärkningarna kunde den tyska offensiven stoppas.

michael

Som korpral i i det 16:e Bayerska infanteriregementet deltog Adolf Hitler i våroffensiven som regementsordonnans. Under striderna på våren och sommaren 1918 visade Hitler gång på gång prov på stort mod då han under tung beskjutning levererade meddelanden till de främsta linjerna. Vid ett tillfälle tog Hitler tillsammans med en stridskamrat ett antal fransmän till fånga. I sin bok Hitler och hans verk, skriver Georg Brandell följande om händelsen:

”Listregementet befann sig framför en by och regementets chef förmodade att tyska soldater fortfarande befann sig i byn. Om detta var fallet borde de varnas, ty man kunde vänta att franska trupper snart skulle komma till byn, och då skulle de tyska soldaterna, om de fortfarande var kvar, falla i fransmännens händer. Tillsammans med en kamrat trängde Hitler försiktigt in i byn och därunder fick de båda kunskaparna från en källare höra ljud som de uppfattade som franska ord. Det föll nu inte Hitler in att dra sig tillbaka och anmäla för regementschefen att byn var fri från tyskar och besatt av fransmän. Istället rusade han med pistolen i hand ner i källaren och tvingade de överraskade fransmännen att ge sig till fångna. Först efteråt fick dessa veta att de, som utgjorde en tropp på tolv soldater under befäl av en officer, hade låtit ta sig till fånga av blott två tyska soldater.”

somme

För denna händelse och för att ha uppvisat stort mod under sommarens strider, rekommenderade Överstelöjtnanten Michael Freiherr von Godin Hitler till utmärkelsen Järnkorset första klass.
I rekommendationen till utmärkelsen skrev von Godin:

”Som ordonnans har hans lugn och bravur varit exemplariskt och han har undantagslöst visat sig redo att anmäla sig frivillig för uppdrag i de allra svåraste situationer och under stor fara för sig själv. Närhelst kommunikationerna har brutit samman under ett kritiskt ögonblick i en strid, var det tack vare Hitlers outtröttliga och hängivna ansträngningar som viktiga meddelanden fortsatte att komma igenom trots varje svårighet.”

Järnkorset första klass delades ut i ett ungefärligt förhållande av 15 st medaljer per 1000 soldater och officerare i den tyska armén, och nästan uteslutande till officerare. Det var mycket sällsynt att vanliga soldater erhöll medaljen. Så att Adolf Hitler hade visat mycket stort mod under striderna ter sig självklart.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-08-04.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

42 Kommentarer till "Adolf Hitler tilldelas järnkorset av första klass"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Heimdal
Gäst
Nybörjare
Heimdal

Alt har sin historie. Jernkorset var en prestasjonsstige som var separet ifra stillingsgraderingene.

Å bli forfremmed til korporal for en vanlig menig fra en ordinær familie, var på den tiden en bragd i seg selv. I den tyske hæren var kriteriene bygd på erfaringer og prestasjoner, mens til motsetning i den britiske hæren var det basert mest på hvilken status ens familie hadde utifra klassetilhørighet og slektskap. Dette gjorde at Tyskland utviklet den mest suverene befals og offiserstaben.

Idagens moderne hærstruktur får man grad utifra hvilken stilling man skal betjene og ansvarsrolle.

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Det här är fakta som gnager djupt in i själen på sionisterna!

Tony
Gäst
Nybörjare
Tony

sionister har ingen själ.

Morningstar
Gäst
Nybörjare
Morningstar

Själarna är sålda till djävulen redan före födelsen. Så girig är den ewige.

Sven E
Gäst
Nybörjare
Sven E

Aningen chockad har jag just fått veta att en släkting till mig påstås ha stridit för Waffen-SS i Finland 43-44. Någon som vet var man kan hitta information som bekräftar en sådan uppgift?

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Då bör han ha varit med i Finska frivilligbataljonen i Waffen SS, och möjligen kan han ha varit med i SS Nordland efter 1943 eftersom många gick över dit när den finska bataljonen upplöstes. Finns lite mer info på länken nedan. Finska Försvarsdepartementet bör ha mer specifik info om din släkting.

http://www.axishistory.com/about-ahf/news/122-germany-waffen-ss/germany-waffen-ss-minor-units/1396-finnisches-freiwilligen-bataillon-der-waffen-ss

Sven E
Gäst
Nybörjare
Sven E

Jag hittar inga namnlistor där. Påståendet hittade jag på http://www.tobiashubinette.se/ns_frivilliga.pdf och hans research ska vara tvivelaktig. Han låg ju bakom uppgifterna i dokumentären ”Svenskarna som stred för Hitler” där många uppgifter var felaktiga.

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Hubinette är ju vanligtvis ingen pålitlig person men jag tror en svensk forskare bekräftade de uppgifterna för något år sen. Finska Försvardepartementet ska kunna hjälpa dig med ytterligare uppgifter.

Sven E
Gäst
Nybörjare
Sven E

Jag mailade dit, det ska bli mycket spännande att se om de kan ge ett svar.

Alter Ego
Gäst
Nybörjare
Alter Ego

Chockad?
Själv är jag stolt över tre släktingar som slogs mot judebolsjevikerna. Och alla 3 överlevde kriget.

Christian Hamilton
Gäst
Nybörjare
Christian Hamilton

Jag begriper inte vad som är ”chockerande” i detta fallet. Att bli chockad innebär oftast något negativt.

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

Grattis! Sträck på dig!

von Schalburg
Gäst
Nybörjare
von Schalburg

Du borde vara stolt över detta…

Hennix
Gäst
Nybörjare
Hennix

Hitler visade redan som ung soldat vilket virke han var byggd av. Bara en sådan man är värd att leda ett folk.
Jämför honom med fjollorna i regeringen och riksdagen.

Hennix
Gäst
Nybörjare
Hennix

I dagens svenska riksdag och regering menar jag.

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Mycket intressant artikel(som så många ggr förr). Han var mycket välförtjänt av Järnkorset. Instämmer i övrigt med Hennix. Det är som dag och natt(om det räcker?).

Anders Örtblad
Gäst
Nybörjare
Anders Örtblad
Känns som väldigt många har släktingar som stred som frivilliga. Min mormors pappa var en av dom, han var Nationalsocialismen trogen in i döden, vilket inte uppskattades av alla i min släkt, men jag och han diskuterade mycket, och när jag var något mellan 16-17 år var jag bra nära att få mig en smäll av honom, eftersom jag likt många andra var en naiv skinnboll i tonåren.. Minns hans ord så väl ” Anders, du ser för jävlig ut, du ser ut som en idiot utan hår på huvudet och klär dig som en luffare, inte en förespråkare för… Läs mer »
Eugenianna
Gäst
Nybörjare
Eugenianna

Givande artikel.

Det finns nog en del som blir bättre människor om de får veta att deras släkting var stridande nationalsocialist och får av ärliga sanningstrogna släktingar höra dennes version av nationalsocialism istället för den psykosversion som antinationalistisk omgivning nu lär barn barnbarnen och vidare generationer och gör dem antinationalsocialistiska utan att inse att nationalsocialism är kärlek.

mattias88
Gäst
Nybörjare
mattias88

Adolf Hitler en legend, en sann hjälte som världen aldrig har skådat förr..
Jag hoppas att det kommer någon som vägrar knyta näven i fickan utan gör ord till aktion en ny Hitler men till dess, så är min hjälte som jag ser som förebild Hell Hitler!

Anders Örtblad
Gäst
Nybörjare
Anders Örtblad
Att en person skall ta sig mod och inte som du skrev knyta handen i fickan räcker inte. I dagens samhälle så kan inte en ensam person göra någon större skillnad, vad som krävs är ett de som redan är aktiva inom Motståndsrörelsen inte ger vika och att fler kämpar ansluter sig och att alla dessa står enade, Då kan skillnad göras. En förebild finns ju redan, hans namn är Klas Lund. Och de frön vi nu sår är dom våra barn och barnbarn en dag kommer kunna skörda. Helt enkel så är jag övertygad om att vi kommer segra,… Läs mer »
Christian Hamilton
Gäst
Nybörjare
Christian Hamilton

Fint skriven kommentar Anders.

mattias88
Gäst
Nybörjare
mattias88
Hitler var en person som hade en tillräckligt stark tro på det han gjorde han offrade allt inklusive sitt liv och gjorde en enorm skillnad och berörde alla människor än idag inte allra minst mig och jag försöker att lära min dotter vem Hitler var innan hon börjar i skolan (vi alla vet vad det är för slags propaganda där) och jag tror inte att det räcker med att man delar ut flygblad, klistermärken och att Klas Lund inte ens gör en bråkdel av alla framträdande som Legenden Hitler gjorde och att jag praktiskt taget knappt hört någon om Klas… Läs mer »
Anonymisten
Gäst
Nybörjare
Anonymisten

Vad är det du menade han gjorde som var så bra? Han förvandlade Tyskland till en enda stor sekt, startade ett förrödande krig, såg till att en massa oskyldiga människor dog, tog slut på statsfinanserna, och var sedan inte man nog att ställa sig inför domstolen utan tog sitt liv istället. Därtill var han troligtvis bög o jude, vilket ju annars inte verkar vara så populärt i dina kretsar.

.
Gäst
Nybörjare
.
Världskriget startade när England och Frankrike deklarerade krig mot Tyskland. Det var England, USA och Sovietunionen som var ansvariga för massiva angrep på oskyldiga civila. När enskilda ordens betydelse har ändrats genom tiderna så kan man förfina ledarprincip med ordet ansvarprincip. Till exempel när Costa Concordia sjönk så var den demokratiska kaptenen förs på land för att ‘leda räddnings arbetet’ därifrån och låta passagerare drunkna. I gamla dagarna var kaptenen den sista man som lämnade skeppet. I vissa fall gick kaptenen även medvetet ner på botten med skeppet. Detta är en del av nationalsocialistik leaderprincip. Din slutliga smutskastning är inte… Läs mer »
SS
Gäst
Nybörjare
SS

Det skulle inte förvåna mig om man kunde spåra Herr Lund tillbaka till en viss Gustav Wasa.

Samma näsa, samma ansiktsuttryck.

Och sannolikt samma haka under skägget.

Och samma bistra ”j-vlar an-mma jag-ger-inte-upp blick”.

Anonymisten
Gäst
Nybörjare
Anonymisten

Är du full?

Miguel Serrano
Gäst
Nybörjare
Miguel Serrano
Jag håller med. Det finns en stark likhet, fysisk som spirituell. När folk pratar om att han inte talar nog ofta så brukar jag peka ut vad han är: vår general och befälhavare. Ingen politiker, utan en politisk soldat. Klas fattar svåra beslut, gör det som är nödvändigt och säger det som folk bör få veta snarare än vad de vill höra. Jag vet ingen rasmedveten som har en ledare som är ens hälften så lämpad, inågot land. Jag är säker på att vi en dag kommer kalla honom vad han är, vår landsfader. Med Klas Lund, genom helvetet självt… Läs mer »
Tony
Gäst
Nybörjare
Tony

Vilken man <3

Politisk soldat
Gäst
Nybörjare
Politisk soldat

Ärad vare Adolf Hitler! Vårt folks genom tiderna störste frihetskämpe.

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

En rättskaffens, intelligent, och handlingskraftig ledare som Adolf Hitler föds en gång per hundra år. Att försynen sedan sätter en sådan man till ledare för ett folk sker maximalt en gång per årtusende.

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

Hjälte!

Pjotr
Gäst
Nybörjare

Hitler fick minst ett järnkors till +andra utmärkelser.När han blev svårt skadad efter ett en engelsk gasattack smet han från sjukhuset för att åter kunna delta i kriget.

Andreas
Gäst
Nybörjare
Andreas

Rätt råd, kraft dåd!

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Adolf Hitler var en god människa, i ordets sanna och rätta betydelse.

legionæren af 27 juni 1942
Gäst
Nybörjare
legionæren af 27 juni 1942

Mit førstkommende barnbarn skal hedde Adolf.

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson
Bosse Schön (jude?) skrev en avskyvärd artikel i någon av de dyrbara ”upplysnings skrifterna ” ev. POPULÄR HISTORIA att Adolf Hitler var feg osv. och myglade till sig järnkorset. Jag protesterade i ett brev och rek. honom att läsa ADOLF HITLER IM FELDE av Hans Mend skriven redan 1931 .Vad jag hatar dessa lögnskrivare och det tragiska är att min Bror Folke Schimanski är en av dem. Jag tackar min skapare att jag fick välja make själv!!Tänk en son till Oberscharfeurer i SA kan vara en sådan förrädare. Har och vill inte ha någon kontakt med honom. Göran bad mig… Läs mer »
Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Underbart – att läsa alla hyllningar

Lars Blomdahl
Gäst
Nybörjare
Lars Blomdahl

Tack vare stora amerikanska förstärkningarna kunde den tyska offensiven stoppas.

Jag håller med men
Borde ni inte ha skrivit på grund av etc.

Scandinav
Gäst
Nybörjare
Scandinav

Militära cyklar, history med bilder.

US marine är väl inget som jag skulle förknippa med cykel, men men …

comment image

Main page:

http://io9.gizmodo.com/great-moments-in-bicycle-powered-warfare-1559730694

Tor
Gäst
Nybörjare
Tor

Titanen från Österike, hans namn står för evigt inristad i världshistorien.

Chikimonki
Gäst
Nybörjare

A true spirited European of the highest stature. Well done that man. Greets from Liverpool, England.

Happygay
Gäst
Nybörjare
Happygay

Har läst att Adolfs officer som gav honom utmärkelsen var jude.

wpDiscuz