JUDISKA FÖRFÖLJELSER. En domstol i Hamburg har dömt 93-årige Bruno Dey till två års villkorlig dom för ”medhjälp till mord på 5 230 människor” under sin tid som SS-vakt i lägret Stutthoff för 75 år sedan.

93-årige Bruno Dey, Hamburg, döms till två års villkorlig dom för ”medhjälp till mord på 5 230 människor” under sin tid som SS-vakt i lägret Stutthoff för 75 år sedan. Skärmbild.

När Bruno Dey var 17 år gammal anslöt han sig till SS-Totenkopfsturmbann och fick tjänstgöring som lägervakt i Stutthof som låg nära Danzig (nuvarande Gdansk). Efter mer än 75 år har han nu dömts för ”medhjälp till mord” som ska ha utförts i lägret.

Dey har under hela rättsprocessen nekat till att ha mördat en enda människa. Men efter den prejudicerande domen mot ukrainsk-amerikanen John Demjanjuk 2011 har rättspraxis i Tyskland blivit att det räcker med att ha befunnit sig på platsen för att bli dömd för påstådda mord.

Eftersom Dey var tonåring när de påstådda brotten begicks ställdes han inför en ungdomsdomstol. Domaren i målet, med det intressanta namnet Anne Meier-Göring, sade i rätten till Dey att han hjälpt till att ”avhumanisera människor och göra dem till siffror”.

Efter kriget levde Dey ett stillsamt liv med sin hustru och sina två döttrar och försörjde sig som bagare, lastbilschaufför och byggnadsarbetare. 2016 fann utredare en SS-uniform med Deys namn på hos den numera pensionerade kämpen.

Det var startskottet till den skenrättegång där bland andra den 91-årige ”överlevaren” Abraham Koryski, vittnade mot Dey på videolänk från Israel. I vittnesmålet sa han att han sett SS-vakter ”slå människor” i lägret. Däremot hade han inte sett Bruno Dey mörda någon.

De senaste åren har flera rättegångar mot tidigare SS-soldater och utpekade lägervakter hållits i Tyskland. Förra året åtalades en 95-årig man, som även han tjänstgjort i Stutthof, för medhjälp till mord i flera hundra fall. Han nekade till brott och hävdade att han inte känt till att människor mördats i lägret.

Den rättegången fick avslutas i förtid eftersom den åtalade ansågs vara för gammal och sjuk för att orka fullfölja processen.

Både tyska domstolar och Simon Wiesenthal-centret har intensifierat jakten på påstådda ”krigsförbrytare” från andra världskriget innan dessa hinner dö bort. Jakten fokuseras dock bara på tyskar och deras förbundna, medan krigsbrott utförda av de allierade hyllas eller tystas ner.


  • Publicerad:
    2020-07-23 17:45