SVERIGE. MSB har utfört sin årliga undersökning kring vad folket tycker i frågor gällande allmänhetens syn på frågor som samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar. Svaren visar på en allt större oro för terrordåd och politisk instabilitet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har släppt sin årliga undersökning angående om vad folket tycker i frågor som samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar. I undersökningen framkommer att majoriteten av folket anser att Sverige går mot sämre tider.

Enligt undersökningen så är 73 procent oroande över det stora mottagandet av invandrare. 89 procent anser dock att Sverige är ett bra land att leva i. Men över hälften finner det troligt att situationen kommer ha förvärrats om fem år. 19 procent tror dessutom att Sverige blir ett mycket sämre land att leva i om fem år. Det är den högsta siffran MSB har haft i en undersökning sedan frågan började ställas år 1975.

Hela 72 procent säger att de känner mycket eller ganska mycket oro över den politiska situationen i världen. Under hösten, när frågan ställdes var 75 procent mycket eller ganska oroade för internationell terrorism. Det är en ökning från året innan då siffran var 66 procent. Över hälften av de tillfrågade, mer specifikt 57 procent, anser också att det inom fem år kommer att ske en terrorattack inom Sveriges gränser. Det var också siffror från innan terrorattentaten i Paris var genomförda, vilket innebär att siffrorna idag antagligen är högre.

MSB förklarar den negativa bilden med oroligheterna i bland annat Syrien, Islamiska statens offensiv, den stora flyktingströmmen och konflikten i Ukraina.

Övriga svar från enkäten var bland andra:

  • Andelen som anser risken för militär konflikt i Europa är ganska eller mycket stor: 48 procent (40 procent 2014).
  • Andelen ganska eller mycket oroad för relationen mellan den muslimska och kristna världen: 77 procent (72 procent 2014).
  • Andelen ganska eller mycket oroad för internationell terrorism: 75 procent (66 procent 2014).
  • Andelen ganska eller mycket oroad för stora flyktingströmmar: 73 procent (56 procent 2014).
  • Andelen som föredrar ett försvar som bygger på värnplikt: 51 procent.
  • Andelen som tycker att statsutgifterna för försvaret bör ökas: 56 procent (57 procent 2014).
  • Andelen som anser att Sverige snarast eller på sikt böra söka Natomedlemskap: 49 procent (48 procent 2014).

Källa:
Svenskarnas framtidssyn dystrare


  • Publicerad:
    2016-01-11 00:00