7000 patrioter marscherade i Wunsiedel

Lördagen den 21 augusti genomfördes den årliga Rudolf Hess-marschen i den bayerska staden Wunsiedel. Över 7000 patrioter från hela Europa hade samlats för att hedra den mördade martyren Rudolf Hess. På plats fanns även en delegation från Nordiska motståndsrörelsen.

På lördagsmorgonen anlände en del av delegationen från Nordiska motståndsrörelsen till utkanten av Wunsiedel. Denna blev snart stoppad av polis, vilka krävde att få visitera samtliga passagerare samt gå igenom fordonen. Man ville även likt föregående år registrera samtliga deltagare av marschen och kontrollerade därför pass och id-kort.
När delegationen väl kommit in i Wunsiedel tog det inte lång stund innan man såg en tysk patriot brottas ned av ett 10-tal polismän för att sedan gripas och föras iväg. Polisens skäl till angreppet var minst sagt löjligt. Man hade krävt att få visitera patrioten för att denne hade klivit ut från polisens avspärrningar, där han tidigare blivit visiterad för att kunna få komma in. Mannen vägrade eftersom han hela tiden hade varit under polisens uppsikt och därmed omöjligt skulle kunna ha tagit på sig något som skulle kunna ha varit olagligt. Polisens trakasserier fortsatte under hela dagen och ett 70-tal patrioter greps med anledning av att de burit förbjudna symboler.


Den tyske patrioten grips av ett 10-tal polismän. (Foto: Stefan Jacobsson, Svenska motståndsrörelsen)

Till skillnad från tidigare år hölls nu mötet på en gata i centrala Wunsiedel. Föregående år hade man tilldelats en äng, men detta år vägrade staden Wunsiedel att upplåta platsen, vilket ironiskt nog visade sig vara till arrangörernas fördel då ljudet från talarna hördes eka genom staden.

Manifestationen inleds
Manifestationen påbörjades med att arrangören Jürgen Rieger hälsade alla deltagare välkomna till årets Hess-marsch. Han meddelade även att talare från hela Europa skulle äntra talarpodiet senare under eftermiddagen.


Arrangören Jürgen Rieger. (Foto: Stefan Jacobsson, Svenska motståndsrörelsen)

I väntan på talen kunde man framme vid talarpodiet höra en trubadur spela tyska frihetssånger. Man kunde även vandra längs gatan där flera tyska nationella organisationer och butiker hade ställt fram försäljningsbord med litteratur, kläder, musik och propaganda, även mat fanns för den som var hungrig.
Talare efter talare löste av varandra på podiet, tyskar, schweizare, italienare, spanjorer, belgare och ryssar, alla talade de om den nationella frihetskampen och om fredsmartyren Rudolf Hess.
Nordiska motståndsrörelsen hade två representanter som höll varsitt tal. Den första var Magnus Söderman från Svenska motståndsrörelsen. Hans tal var som alltid aggressivt och fanatiskt. När han angrep det sionistiska USA hördes jubel i publiken. Till skillnad från föregående år höll Söderman sitt tal på tyska vilket uppskattades av tyskarna. Den andre representanten från Nordiska motståndsrörelsen var Werner Holm från Norske motstandsbevegelsen. Även Holm höll sitt anförande på tyska.


Magnus Söderman och Werner Holm – Nordiska motståndsrörelsens representanter. (Foto: Stefan Jacobsson, Svenska motståndsrörelsen)

7000 hjärtan slår som ett
Efter att agitatorerna lämnat talarpodiet, ställde vi upp oss för avmarsch. När alla deltagare strömmade till utgångsplatsen, från spridda samlingar till en enad front, gick det upp för oss hur massiv denna sammanslutning verkligen var. Gatorna fylldes av ett folkhav – över 7000 patrioter intog Wunsiedel denna dag. Vi fick direktiv om att ställa upp oss i led om sex personer och sedan inleddes demonstrationen. Delegationen från Nordiska motståndsrörelsen formerade sig tillsammans med andra kamrater från Norden.


7000 hjärtan slår som ett. (Foto: Maria Björdén, Nationell Ungdom)

Positiva reaktioner från Wunsiedel-bor
Att marschera – och det under disciplinerad tystnad – tillsammans med 7000 människor som alla delade en och samma känsla var en speciell upplevelse som är få förunnat idag. Vad som därtill kommer att stärka oss deltagare för lång tid framöver var den positiva respons vi fick av många ur civilbefolkningen. Längs den väg vi marscherade radade tusentalet nyfikna åskådare upp sig för att med egna ögon bevittna manifestationen. Flera av lokalinvånarna visade öppet ställningstagande för oss genom att bland annat vinka till deltagarna och göra tummen upp. När vi kom in i stadens kärna hälsades vi av en trio av äldre damer som samlats för att dela ut blommor till deltagarna. Vad Nationellt Motstånd kunde erfara uteblev hån och okvädningsord helt från lokalinvånarna.

Motståndet till oss utgjordes istället av en skock skränande babianer som kallar sig för Antifa. Cirka 200-300 maskerade slaggmänniskor hade kommit till Wunsiedel för att vissla och bua ut oss. Detta patrask fick dock inte särskilt mycket gehör, varken bland lokalinvånarna eller hos oss. Utan att någon hade givit direktiv om det hela så visste vi hur vi skulle bemöta dessa nyttiga idioter – genom att helt ignorera dem. Marschen fortgick under disciplinerad tystnad – värdigt nog att hedra den gamle kämpen.

Polisiära störningsmoment misslyckades
Wunsiedel blev en framgångsrik tillställning. Förutom det organisatoriska arbetet, berömvärt i mycket, kommer man att minnas Wunsiedel 2004 för många kraftfulla tal och ett starkt ökat antal deltagare från förra årets Hessmarsch. Systemets försök att stoppa marschen blev det stora samtalsämnet efteråt. Redan tidigare under veckan visade polismän vilka spelregler de tänker förhålla sig till, när de sköt skarpt mot två nationella aktivister som affischerade inför Wunsiedel.
Under själva minnesdagen gjorde polisen också verkligen allt för att få deltagarna ur balans och sabotera. Bland annat hade man använt sig av statligt anställda för att hänga upp banderoller med s.k. antifascistiska slagord längs gatorna, till sitt förfogande hade de hjälp av en skylift. Kyrkogården där Rudolf Hess ligger begraven valde man att stänga helt på hans dödsdag. Polisen stannade bussar med deltagare cirka en kilometer innan Wunsiedel för att undersöka pass. I vanliga fall skulle en sådan åsiktsregistrering ta mellan en halvtimme till en timme men istället kunde deltagare bli sittande i bussarna i fyra till fem timmar. En av Nationellt Motstånds utsände, Fredrik Vejdeland, berättar:

Polisen uppvisade medveten ineffektivitet i syfte att förstöra motivationen hos oss tillresta. Att tvingas sitta i en buss i fyra timmar och därmed missa inledningen av det vi kom för är så klart inte särskilt festligt, men märkligt nog lät sig knappt någon nedslås av det hela. Vi passade på att stifta bekantskap med våra tyska kamrater. Vi utböt erfarenheter och hamnade i politiska samtal. Stämningen var på topp och gemenskapen växte mellan oss. Att polisen använder Stasi-metoder mot oss kommer definitivt inte hindra oss från att återvända nästa år. Det ger en ju tvärtom bara ännu större anledning att närvara.

Innan marschen tog sin början hade polisen även släppt in röda antagonister på området, ett område avsett för minnesmanifestationens deltagare och inga andra. Taktiken var lika enkel som genomskinlig – att fresta oss till konfrontation. Vid kaosartade sammandrabbningar kan systemet hitta ett skäl att förbjuda nästkommande minnesmarscher. Motdemonstranterna hade vid ett tillfälle, med polisens hjälp, formerat sig i vår marschväg och tvingade därmed de patriotiska leden att göra halt. En av arrangörerna tog kommandot från polisen, och röt: ”Polisen har fått 20 minuter på sig att flytta på motdemonstranterna. Om inte kommer vi flytta på dem!”, varvid stort jubel utbröt. Polisen insåg att om de inte skulle utföra sitt jobb riktigt skulle det inte bli tal om några små konfrontationer enligt polisens önskemål, utan en total konfrontation där 7000 patrioter stod beredda att! ta striden mot alla illasinnade fridstörare till Rudolf Hess.


(Foto: Maria Björdén, Nationell Ungdom)

Minnesmarsch 2005
Demonstrationerna för Rudolf Hess fyller flera syften. Vi vill uppmana ännu fler nordiska deltagare att sluta upp till nästa års arrangemang. Deltagande i dessa demonstrationer är ett steg i kampen för ett återupprättat Europa. Var med oss när vi skriver historia!

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments