67-årig tystnad bröts i Trondheim

Dagens datum 10 mars: Detta datum 2012 höll Nordiska motståndsrörelsen en historisk aktion i Trondheim. Aktionen var det första offentliga framträdandet från nationalsocialister sedan 1945.

trondheim1

Bakgrund
1933 grundades det norska partiet Nasjonal Samling av Vidkun Quisling, som innan dess bland annat hade varit försvarsminister i Norge. Partiet var till en början allmänt nationalistiskt men började snart inta en alltmer nationalsocialistisk position.

När Tyskland ockuperade Norge under andra världskriget förbjöds alla partier utom Nasjonal Samling som istället upphöjdes till det enda statsbärande partiet. Från och med februari 1942 var partiledaren Vidkun Quisling också ”ministerpresident” i Norge.

Nasjonal Samlings symbol var ett gult solkors som inneslöt fyra röda fält.

Nasjonal Samlings symbol var ett gult solkors som inneslöt fyra röda fält.

Efter andra världskrigets slut förbjöds Nasjonal Samling, och partiets medlemmar åtalades som kollaboratörer. Av de 50 000 medlemmar som åtalades dömdes uppskattningsvis hälften till fängelsestraff. Partiledaren Vidkun Quisling dömdes till döden, en dom som verkställdes den 24 oktober 1945. Även andra högt uppsatta partimedlemmar dömdes till döden.

Nationalsocialism blev efter andra världskrigets slut mycket kontroversiellt i Norge och inga offentliga aktioner genomfördes längre av nationalsocialister sedan Nasjonal Samling förbjöds.

Tystnaden bryts


Lördagen den 10 mars 2012 genomförde nationalsocialister för första gången på 67 år en offentlig aktion i Norge. Försedda med flygblad samt fyra fanor intog en grupp aktivister från Nordiska motståndsrörelsen torget i Trondheim.

DSCF1318

På torget diskuterade aktivisterna med lokalbefolkningen och responsen var god. Bland annat äldre män som under andra världskriget varit aktiva inom den norska motståndsrörelsen uttryckte uppskattning och önskade aktivisterna lycka till. De gamla motståndsmännen hade förmodligen dragit samma slutsats som Erik Gjems-Onstad, en norsk motståndsman som efter andra världskrigets slut insåg att fel sida hade vunnit kriget.

Motståndsrörelsens aktivister försvarar sig när antifascister försöker störa flygbladsutdelningen.

Motståndsrörelsens aktivister försvarar sig när antifascister försöker störa flygbladsutdelningen.

Under flygbladsutdelningen angreps Motståndsrörelsens aktivister av lokala antifascister, men aktivisterna stod på sig. Även efter flygbladsutdelningen, när aktivisterna lämnade torget, skedde sammanstötningar med antifascister. Denna andra konfrontation ledde till att ett flertal av Motståndsrörelsens aktivister greps av polisen, trots att de bara försvarade sig. Polisen grep inga antifascister.

Poliser griper en aktivist.

Poliser griper en aktivist.

Aktivisterna släpptes dock snabbt ur häktet och därefter samlades man i en lokal för att äta middag och lyssna på tal av Haakon Forwald.

Efterspel
Norska massmedier skrev efter flygbladsutdelningen mycket om bråken som uppstod i samband med den. Skriverierna om organisationen gav upphov till ett ökat intresse för organisationen vilket ledde till alltfler medlemsansökningar.

Som en konsekvens av att man fredat sig från antifascisterna dömdes nio aktivister till att betala 8000 norska kronor i böter. Men systemets angrepp mot Motståndsrörelsen stärkte bara kampviljan inom organisationen som fortsatt att avancera.

Relaterade artiklar:
I bild: Aktionen i Trondheim
Norsk aktivist talade i Trondheim
Nordens sak är vår!
Väntans tid är över

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-03-10.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments