50-åring åtalas för åsiktsbrott på ”Stå upp för Sverige”

CENSUR. En man i 50-årsåldern åtalas nu vid Eskilstuna tingsrätt eftersom åsiktsbrott ska ha begåtts på Facebooksidan Stå upp för Sverige, som mannen administrerar.

Nu åtalas en man i 50-årsåldern vid Eskilstuna tingsrätt för åsiktsbrott som ska ha begåtts på facebookgruppen Stå upp för Sverige. Mannen grundade sidan och anses vara den som, enligt lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, kan dömas för kommentarer som anses bryta mot gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”.

Facebooksidan är mycket stor och har totalt 150 000 medlemmar. Enligt åklagare Maria Estberg ska innehållet gås igenom minst en gång i veckan:

— Han har skyldighet att kontrollera det som skrivs i den här gruppen, enligt förarbetena till lagen bör man kontrollera det åtminstone en gång i veckan och plocka bort meddelanden som uppenbart utgör hets mot folkgrupp.

Exakt hur det är tänkt att någon ska kunna bedöma vad som faller inom ramarna för det minst sagt flexibla begreppet ”hets mot folkgrupp” är dock oklart.

Enligt Sveriges Radio har ett antal personer dömts för åsiktsbrott efter att ha skrivit på sidan. Hur det går ihop med att det enligt ovan nämnda lag ska vara administratören för ”anslagstavlan” som är juridiskt ansvarig är också det oklart.

Källa:
Åtalas för andras kommentarer

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
RokvikenCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

Åklagare Maria Estberg, har du inga riktiga brottslingar att åtala? Eller är du för oduglig och inkompetent för det?

Rokviken
Medlem

Verkar som om det finns en överlast av unga kvinnliga åklagare skolade enligt pk-andan i Sverige. Det är systemet man försvarar och gud nåde den som ifrågasätter. Det är värre än våldtäkter och dödsskjutningar.