27 av 40 förskolor säger ja till slöjtvång

INRIKES. 27 av 40 kommunala förskolor i utsatta områden i Stockholm, Malmö och Göteborg kan tänka sig att kontrollera och tvinga barn att bära slöja, att fasta och att ta bönepauser.

En granskning som Göteborgs-Posten har gjort visar att en majoritet av förskolorna i så kallade utsatta områden anpassar sig till de religiösa föräldrarnas krav. Så många som 27 av 40 tillfrågade förskolor säger att de kan tänka sig att tvinga barn att använda slöja och kontrollera att de fastar och tar paus för bön.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är upprörd över resultatet och menar att flera exempel i undersökningen handlar om solklara brott mot skolans värdegrund.

Även Skolverkets tillförordnade rättschef Anna Westerholm är tveksam enligt tidningen Dagen, och påpekar att FN:s barnkonvention betonar barns integritet och autonoma rättigheter gentemot sina vårdnadshavare när det gäller konfessionella inslag.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att det finns en enorm flathet från skolornas och samhällets sida när man inte har vågat ta diskussionen om var gränserna går.

Fridolin tänker nu sammankalla Skolinspektionen och huvudmännen i Göteborg, Stockholm och Malmö till möte för att diskutera situationen.

En statlig utredning har också startats och ska senast den 31 december i år presentera ett svar på frågan om vem som har rätt att bestämma om ett barn ska ha slöja – är det barnet själv eller föräldrarna?

Källor:
Fridolin rasar mot förskolorna: ”Solklara brott” 
Svenska förskolor accepterar slöjtvång på barn

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
19 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Att tvinga judiska barn i judiska skolor att bära kippa är däremot en ickefråga, eftersom judarna är en så ”välintegrerad” folkgrupp i det svenska samhället.

Är Frigolit en islamofobisk smyghatare?

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Karl A

Kippan och symbolen för avskuren del av kroppen bärs enbart av ett onämnbart kön.

_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan

Jag ser inte vad problemet är. Jag menar, om det skulle vara så att svenska barn skulle tvingas bära slöja så vore det ju galet, förstås – men det är det inte frågan om här. Det här är frågan om invandrarnas rätt att uppfostra sina barn till sin egen kultur, en rätt jag stödjer. Jag är emot deras rätt att bo här i Sverige, förstås, men gör de det så ska de ha rätt till sin separata kultur och inte ”integreras” (vilket endast innebär att vi tvingas utsättas än mer för dessa kreatur). Det är så befängt att man i… Läs mer »

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
2 år sedan
Reply to  _DH_

Jo kanske det. Fridolin vill ha mångkultur. Varför ska han göra svenskar av dem? Det går ju inte heller. Och hade det gått hade han inte fått någon mångkultur. Hur ska han ha det? Enligt muslimerna har de tagit sig till Sverige för att stanna. Därför är det självklart att de ska ha moskéer med brälande minareter fem gånger om dagen och sharialagar tycke de. Det är det som är mångkultur. Tills den har utplånat vår. Då är det en monokultur. Andras monokultur.

Jackie
Elit
Jackie
2 år sedan

Personligen tycker jag inte att barn ska tvingas bära slöja och föräldrar ska inte få bestämma det. En liten tjej vet knappast vad det innebär och vad som förväntas av henne.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Jackie

Inte vårt problem – det blir lättare för dem att återvandra om de är inskolade i sina barbariska seder.

Jackie
Elit
Jackie
2 år sedan
Reply to  Karl A

Nja, jag argumenterade så för att jag överlag avskyr religion och även en vårdnadshavare inte ska ha rätt till att bestämma över vad barnet ska tro på. I förskoleåldern har man knappast nån koll

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
2 år sedan
Reply to  Jackie

Det är väl sant men vi tvingar också på våra barn kläder. Det finns extremfeminister som anser att det innebär ett förtryck. Men jag tycker inte att värmande och skyddande kläder är förtryck. Det är däremot religiöst preparerade slöjor som dessutom ska vara en sexuell stoppsignal för shariamännen. En av de få stoppsignaler de förstår. De klarar definitivt inte av någon mångkultur. Det är vi ELLER de.

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
2 år sedan
Reply to  Jackie

en förälders kulturella och politiska uppfattning kommer automatiskt att smitta av sig på barnen…det är lika illa att vita skitföräldrar uppmuntrar sina döttrar att bli horor

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Islam – enligt Nalin Pekgul, utbildad självmordsbombare – är en feministisk religion. Muslimska kvinnor som känner sig besvärade av sina religiöst påbjudna klädesplagg har enligt en fatwa möjlighet att slippa problemet.

På t.ex. en arbetsplats där det finns män är det ett absolut krav att den muslimska kvinnan ska skyla sitt hår och all hud utom ansiktet. Men genom att amma alla de manliga arbetskamraterna minst 5 ggr var så knyter hon familjära band till dem och kan gå omkring på arbetsplatsen i bara underkläderna om hon så önskar.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6681511.stm

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

En sak som folk borde fundera över är varför det mångkultur- och religionsfrihetsvurmande etablissemanget vill förbjuda religiösa yttringar i form av klädesplagg – det låter väldigt motsägelsefullt. Man kan ju inte skapa mångkultur genom att tvinga kulturberikarna avstå från sin kultur.

Det beror naturligtvis på att det inte ska bli alldeles för uppenbart hur långt befolkningsutbytet har gått. Sen när svensken blivit en lite betydelselös minoritet kommer (((man))) naturligtvis att släppa tyglarna helt och låta berikarna leva ut alla sina barbariska seder.

Jackie
Elit
Jackie
2 år sedan
Reply to  Karl A

Fast nu handlar artikeln ju inte om något förbjud utan påtvingad religion i en kommunal förskola.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Jackie

Jo, förbud är exakt vad artikeln handlar om.
Gustav Fridolin, Anna Westerholm och Elisabeth Svantesson vill förbjuda muslimska skolor att tvinga flickor att bära slöja. Även staten är inne på samma linje eftersom man startat en utredning i frågan. Regeringen/staten vill även förbjuda muslimska skolor.

Jackie
Elit
Jackie
2 år sedan
Reply to  Karl A

Är det muslimska skolor eller är det bara en hög andel muslimer på en svensk skola?

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Jackie

Muslimska skolor är s.k. friskolor med religiös inriktning där bara muslimska barn får gå, med könsåtskillnad, religiös klädsel och tonvikt på på hemspråk och islam. Dvs helt segregerat från det svenska samhället, men i mina ögon det bästa, så slipper svenska barn drabbas av dem i den kommunala skolan.

Jackie
Elit
Jackie
2 år sedan
Reply to  Karl A

Jag ser dock inte att det står att det handlar om religiösa friskolor utan om just vanliga kommunala förskolor i ”utsatta områden”.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Jackie

Förskolorna drivs oftast av skolorna/friskolorna. Ska ditt barn få en plats på en Montessori-friskola så måste du ha varit betalande medlem i Montessori-friskolan och ditt barn ha gått på dagis där – och likadant fungerar det i muslimska friskolor; dagis och skola hänger ihop. Har ditt barn gått på kommunal förskola så är det barnet garanterat en plats i den kommunala skolan (vilket alla barn är oavsett var eller om de gått i förskola). Du kan inte flytta ditt barn från kommunal förskola till friskola bara ”så där”. Du måste ha varit medlem i en friskola och ditt barn får… Läs mer »

Henke Himmlär
Nybörjare
Henke Himmlär
2 år sedan
Reply to  Karl A

Ja men Jackie har rätt i att det handlar om kommunala förskolor och inte friskolor. Åtminstone står det så i texten på både Nordfront och GP. 😉

Men till nyheten…fortfarande röstar den svenska delen av befolkningen som den gör. Fy fan! Reagerar inte folk på någonting?

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Henke Himmlär

Diskussionen har glidit över från förskola till grund/friskola, men det är ju samma fenomen som gäller i bägge instanserna.

Vad gäller svenskens reaktionsförmåga så verkar den ligga på en stadig 40 år gammal bottennivå – Schweden schafft sich ab.