2018 års Nobelpris i litteratur går till en judeälskande feminist och antinationalist

KULTUR. Då Nobels litteraturpris utgick förra året med tanke på skandalerna i Svenska Akademien har man nu nominerat en pristagare för förra året. Nu står det klart att en polsk feminist, judefantast och antinationalist får förra årets utmärkelse.

Olga Tokraczuk och Nobelpriset. Montage: Charlotte Powell/Európa Pont/CC BY 2.0

Då det med tanke på förra årets skandaler inom Svenska Akademien inte delades ut något Nobelpris i litteratur har man istället valt att dela ut fjolårets pris, tillsammans med årets pris, detta år.

2018 års pris får den polska kulturmarxisten Olga Tokarczuk, som framförallt är ökänd för sina feministiska, antinationella och projudiska uttalanden och litterära verk. Mest känd är Tokarczuk för sin roman Jacobsböckerna som handlar om en judisk sekt i Polen som tvingas assimileras in i kristendomen.

Förutom en stor mängd litterära verk på liknande och feministiska teman är hon en frän kritiker av vad hon kallar för ”Polens antisemitiska historia”.

— Boken skildrar ett okänt kapitel i Polens historia. Den är tätt förknippad med polsk nationalism och synen på vår historia, en bild som jag vill riva hål i, sa Tokarczuk till TT när hon besökte Sverige 2011.

Hon har också riktat skarp kritik mot Polens nationalkonservativa regering, som hon menar går emot allt vad liberal demokrati står för. I kritiken har hon gått så långt att hon till och med hävdar att den sovjetiska regim som förtryckte polackerna under större delen av 1900-talet var värre.

— För dem är fienden några påhittade eliter som måste bekämpas. Till eliterna tillhör artister, kulturutövare, läkare, affärsmän – alla som har nått någon form av framgång betraktas som ett hot. Och ovanpå det finns antisemitismen, som sitter djupt, förklarar hon sin kritik av den polska regeringen för DN.

Olga Tokarczuk må vara kontroversiell i det konservativa och nationalistiska Polen, men hyllas samtidigt av judar och Israel som gratulerar henne till Nobelpriset.

Årets Nobelpris i litteratur går till den 76-årige österrikiske författaren Peter Handke som av Svenska Akademien beskrivits som en av vår tids främsta diktare och som släppt mer än 70 romaner, pjäser, dikter, essäer och filmmanus sedan 1966.

Handke är till skillnad från Tokarczuk ett kontroversiellt val för globalister, då han under Natos krig mot Serbien tog serbernas sida och utvecklade en nära vänskap med landets dåvarande president Slobodan Milosevic. Vid ett tillfälle ska Handke ha uttryckt tvivel inför den så kallade serbiska massakern vid Srebrenica och begått synden att jämföra serbernas lidande under Natos krig med judarnas under andra världskriget – uttalanden han dock kom att ta avstånd från senare.

”Trodde aldrig att jag skulle bli spyfärdig på grund av ett Nobelpris”, ska Albaniens premiärminister Edi Rama ha skrivit på Twitter efter beskedet att Handke får årets pris.

Källor:
Feminist och antinationalist får 2018 års nobelpris i litteratur
Polish writer who has criticized anti-Semitism in country wins 2018 Nobel

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Child-Of-GodPer_DH_Caesar-AureliusVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Pierre
Medlem

Enbart fågelbofrisyren säger det mesta.

Klaus
Medlem

Jag erkänner att jag aldrig läste en bok av Olga Tokarczuk. Men efter jag läste något om henne säger jag att beslutet för 2018 är på pervers nivå. Olga Tokarczuk och Svenska Akademien försvarar judar och accepterar att ha sex med treåriga barn, att bögar gifter sig och adopterar barn, att djur plågas i kappores-kulten och under kosher slakt, att européer trängas undan av ras- och kulturfrämlingar eller blandas bort, att folklig mångfald globalt försvinner, att judar ska regerar världen och bestämmer vad som är sant eller falskt, tillåten eller förbjuden, att ktitik mot judar självklart förbjuds och straffas som… Läs mer »

Per
Medlem

M.a.o. en lydig (((globalist)))-papegoja; som vanligt när det gäller merparten av nobel-prisen.

Vera
Medlem

Hittar man ingen jude så måste det vara en judeälskande författare. Det förekommer protester mot Peter Handke , det roar mig , den störste krigshetsaren Winston Churchill fick litteratur priset 1953 också – men inga protester då inte. En undertryckt ”skandal”, om den är sann, gjorde Prinsessan Birgitta ( syster till kungen) som protesterade och vägrade vara med på Nobelmiddagen.

Caesar-Aurelius
Medlem

Olga Tokraczuk – DRIVE YOUR PLOW OVER THE BONES OF THE DEAD With age, many men come down with testosterone autism, the symptoms of which are a gradual decline in social intelligence and capacity for interpersonal communication, as well as a reduced ability to formulate thoughts. The Person beset by this Ailment becomes taciturn and appears to be lost in contemplation. He develops an interest in various Tools and machinery, and he’s drawn to the Second World War and the biographies of famous people, mainly politicians and villains. His capacity to read novels almost entirely vanishes; testosterone autism disturbs the… Läs mer »

_DH_
Medlem
_DH_

Huga, vilket trams hon skriver. Det där med ”social intelligens” är så ironiskt. Sedan när är det vi män som brister i förmågan att kommunicera och förstå andras perspektiv? Kvinnor, däremot, går helt i baklås när de ifrågasätts.

Det tycks som att varenda ”tänkande” kvinna är ett praktexemplar på Dunning-Kruger-effekten.

Vera
Medlem

Generalmajor Otto Ernst Remer yttrade när Ernst Hemingway fick Nobelpriset 1954 En del s. k. krigsförbrytare hänger man , andra krigsförbrytare får nobelpriset. (Hemingway dödade en fångad SS soldat under tortyrvidriga former, vilket han beskrev skrytsamt)

Child-Of-God
Medlem

Obama fick freds nobelpriset och det lär vara en riktig djävul alltså.