Delutredning föreslår untantag från kamerabevakningstillstånd

ÖVERVAKNING. En delutredning om förenklad kameraövervakning lades fram idag till justitie- och inrikesministern. I utredningen föreslås att exempelvis Polismyndigheten ska undantas från tillståndsplikten för kamerövervakning.

En utökning av undantag föreslås i övervakningsutredning.

Nu har delbetänkandet av Kamerabevakningsutredningen överlämnats till justitieminister Morgan Johansson av utredaren Johan Sjöö. Delutredningen Kamerabevakning i brottsbekämpningen – ett enklare förfarande” föreslår att Polismyndigheten, Sjöfartsverket, Säkerhetspolisen och Tullverket ska undantas från tillståndsplikten för kameraövervakning.

Kamerabevakning kommer dock bara vara tillåtet då intresset av bevakning väger tyngre än den enskildes rätt till integritet, en avvägning som föreslås göras av myndigheterna själva.

Uppgiften för utredningen är att förenkla kameraövervakningsanvändandet i brottsförebyggande syfte. Utgångspunkten har varit att slopa tillståndsplikt för kameraövervakning och att man nu istället ska införa anmälningsplikt i första hand. Vidare framgår det att utredningen även ska undersöka eventuell utökning av undantaget för tillståndsplikt för kamerabevakning av allmänna transportmedel och stationer. Detta ska vara sammanställt senast 15 februari 2019.

— Vi har sett en kraftig utveckling utav framförallt antalet kameror och antalet platser som man har kameror på, kommenterade Morgan Johansson under presskonferensen som ägde rum 16 augusti.

Tidigare utredning, som Susanne Kaevergaard genomförde, kom fram till att man inte skulle avskaffa tillståndsplikten för kameraövervakning men regeringen ville fortsätta utreda huruvida tillståndsplikten bör avskaffas helt.

Källor:
Kamerabevakning i brottsbekämpningen – ett enklare förfarande
Utredning vill inte slopa krav på tillstånd för polisens kameraövervakning – men regeringen går vidare
Delbetänkandet Kamerabevakning i brottsbekämpningen – ett enklare förfarande har i dag överlämnats till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
-D_B-Karl AChristian HamiltonLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Jaha! När det gäller svartingar är det yllevantar som gäller, för oss vite, kameraövervakning.
För övervakningen avser inte svartingarna de slipper undan i alla fall.
Det är oss vanliga makthavarna räds, 1984 hela vägen, svartingarna är bara ett nyttigt verktyg i processen som utnyttjas mot oss så fort tillfälle ges, tillfällen som man väntar på med färdiga lösningar.

Christian Hamilton
Medlem

”Det är oss vanliga makthavarna räds,” – Du har så rätt, så rätt i din kommentar. Det är precis vad vi måste få VANLIGT HEDERLIGT folk att förstå, hela tiden, i alla möjliga sammanhang måste vi framföra hur makthavarna räds folket och påvisa deras metoder för att öka skyddsåtgärderna mot sig själva. De börjar nämligen begripa att det inte är ofarligt att hunsa med folk hur som helst. De satans svinen är sådana lågliv som kan sälja sina egna barn bara priset blir det rätta.

Karl-Путин A
Medlem

Ja, är det någon här som tror att några kameror hade avhållit svartskallarna från att bränna 100 bilar i början på veckan här i Göteborg?

b¤d
Medlem

Därför har jag instruerat familj på Sveriges framsida att försåtsminera sina bilar samt drulleförsäkra sina bilar.

:-)