Över 1500 asylsökande väntar på hälsoundersökning

SVERIGE. Antalet asylsökande i Sverige är så pass stor nu att dessa inte hinner undersökas tidigt för farliga och smittsamma sjukdomar. Bara i Gävleborg är det över 1500 asylsökande som står på kö för att hälsoundersökas.

I år väntas det komma massor med flyktingar till Gävleborg och dessa ska genomgå en hälsoundersökning när de kommer till Sverige. Nu är dock dessa så många till antalet att de inte hinner undersökas i tid. Över 1500 asylsökande står på kö i Gävleborg för att undersökas för farliga och smittsamma sjukdomar som hiv, gulsot, tuberkulos och syfilis.

— Redan i maj hade vi 500 som stod i kö och nu under sommaren har den vuxit med drygt 1 000 till. Det är för att många av dem försöker ta sig från Nordafrika och Mellanöstern över Medelhavet på sommaren, säger Margareta Rolfhamre, vårdenhetschef för asylhälsan.

För att hinna med undersökningarna har fem sjuksköterskor anställts på deltid på olika hälsocentraler runtom i länet.

— Vår förhoppning är att vi ska hinna i kapp med hälsoundersökningarna under hösten, säger Rolfhamre.

I en tidigare prognos hade Migrationsverket räknat med att 55 000 flyktingar skulle komma till Sverige i år men nu bedöms de bli över 80 000 och i Gävleborg kan de bli upp emot 5000 flyktingar.

Källa:
Över 1500 asylsökande på kö för hälsoundersökning

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om