15-åring gjorde en ”John Cleese” – döms för åsiktsbrott

ÅSIKTSBROTT. En tonårspojke i Stockholm gjorde en ironisk Hitler-imitation genom att lyfta högra handen och föra två fingrar mot överläppen som en mustasch. Enligt tingsrätten hade han inget uppsåt att visa missaktning mot någon, men döms likväl för hets mot folkgrupp.

Det var i november som en 15-årig pojke enligt Stockholms tingsrätt ska ha gjort sig skyldig till åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Enligt åklagaren gjorde 15-åringen en så kallad nazisthälsning och visade därmed ”missaktning för andra folkgrupper med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung och trosbekännelse”.

Pojken har själv förnekat att han gjort någon ”nazisthälsning”, istället hävdar han att han höjde armen för att vinka åt en kompis. Två vittnen som kallats in av åklagaren har dock beskrivit att de sett pojken göra något som påminner om den brittiske skådespelaren John Cleeses imitation av Adolf Hitler i komediserien ”Pang i bygget”.


John Cleeses karaktär Basil Fawlty imiterar Adolf Hitler på ett sätt som enligt Stockholms tingsrätt är brottsligt. Ur serien ”Pang i bygget”, avsnitt ”The Germans”.

I tingsrättens dom kan man läsa att vittnena ”samstämmigt [har] berättat att [15-åringen] gjort en s.k. nazisthälsning genom att sträcka upp sin ena hand och hålla ett par av den andra handens fingrar ovanför sin läpp som för att föreställa en mustasch”.

Därmed anser tingsrätten att gärningen är styrkt. Däremot konstaterar man att det ”inte var fråga om någon direkt avsikt att uttrycka missaktning” från 15-åringens sida, samtidigt som man trots detta befinner honom skyldig till hets mot folkgrupp, ringa brott.

För åsiktsbrottet döms 15-åringen att betala dagsböter på sammanlagt 2 000 kronor.

Att barn och ungdomar begår åsiktsbrott tycks vara ett växande problem för samhället. Nyligen dömdes en 17-åring i Robertsfors för skadegörelse och hets mot folkgrupp efter att ha ristat något som liknade ett hakkors i en bänk utanför sin skola. I somras noterade också polisregion Västs så kallade demokrati- och hatbrottsgrupp ett växande problem med barn och ungdomar som ”heilar” när de passerar åkattraktionernas kameror.

Kontroversiell humor
Den brittiska serien ”Pang i bygget” (”Fawlty towers”) visas regelbundet i svensk tv och går för närvarande på TV4. John Cleese illegala Hitler-imitation sker i avsnittet ”The Germans”, som sändes på TV4 den sjätte mars och fortfarande finns tillgängligt på kanalens streamingtjänst TV4 Play.

Det är dock inte första gången som ”Pang i bygget” skapat kontroverser. 2013 valde brittiska BBC att censurera serien, men då av en helt annan anledning – nämligen att en karaktär vid namn major Gowen i samma avsnitt berättar om ”niggers” och ”hogs” för John Cleeses karaktär Basil Fawlty. Att Hitler-scenen inte på samma sätt censureras i Storbritannien kan kanske förklaras med att John Cleeses karaktär gör imitationen för att förnedra några tyska gäster på hotellet och påminna dem om Storbritanniens seger över Tyskland i andra världskriget.

I versionen som nyligen sändes på TV4 och som alltså alltjämt finns kvar på TV4 Play finns dock både Hitler-scenen och ”nigger”-scenen med major Gowen kvar.

Då TV4 – som numera ägs av Telia – har ett utgivningsbevis är det inte säkert att kanalen skulle dömas i en domstol för att man visar sketchen i ”The Germans”. Detta även om den i allt väsentligt är identisk med beskrivningen av den enligt Stockholms tingsrätt brottsliga gärning som 15-åringen nu gjort sig skyldig till – med eventuellt undantag att det inte framgår ifall 15-åringen likt John Cleese också gjorde en så kallad stechschritt [goose steps] i sin imitation.

Det återstår alltså att se ifall TV4 vidtar censuråtgärder med tanke på domen.

Källa:
Stockholms tingsrätt: Mål nr: B 17055-19

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jan HjelmSamuelRokvikenCaesar-AureliusVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Judarnas makt även i Sverige.
Rothschilds underdåniga brittiska krigshetsare och massmördare är den dummaste befolkningn i Europa och har fortfarande soldater i Irak (i ockuperat Tyskland och andra länder) men kan inte försvara brittiska tjejer mot muslimska och afrikanska våldtäktsmän hemma i UK.

Vera
Medlem

Idet här landet gäller bara humor under bältet och lustigheter över allt svensk – allt annat är hets mot folkgrupp

Caesar-Aurelius
Medlem

Det hade varit billigare om pojken hade kastat en sten mot polisen som grep honom.

Då hade det inte blivit böter, utan istället skulle han ha fått en biobiljett och en kanelbulle av någon homopolis iförd stringtrosa.

Rokviken
Medlem

Enligt judisk makt är vittnen det enda som behövs för en ”rättvis rättegång”. Och samma makt och sort borde behandlas samt placeras i en hermetisk sluten tank så får vi slut på eländet för gott.

Samuel
Medlem

”Den [misstänkte] tar då upp höger hand och Heilar (gör en Hittlerhälsning) samtidigt som han tar vänster hands två fingrar och sätter på munnens överläpp för att forma en mustasch. Han gör Heilningen i Riksgatans förlängning mot Drottninggatan i den riktningen han går.”

Bra stavat, Handläggare (Protokollförare).

Jan Hjelm
Medlem

Lägg ner den där jävla lagen. Den ter sig bara löjligare för var dag. Till alla judar: Sluta bli så¨jävla kränkta hela tiden. Ni bevisar bara er egen natur. Hitler och det nationalsocialistiska Tyskland är ett historiskt faktum. Bara för att ni går och grämer er över vad som än nu hände där och då, så är åtminstone jag less på ert evinnerliga ältande, krav på allehanda förbud och ekonomisk kompensation. Era försök att skuldbelägga alla som vägrar att ta på sig någon som helst skuld från er biter ej längre. Ja, det är en svensk lag, men den hade… Läs mer »