SVERIGE. Av 21 748 personer som i oktober skulle avvisas från landet är 14 147 borta. Myndigheterna vet inte var de befinner sig och samtliga är efterlysta av polis och registrerade som avvikna.

Den 12 november beslutade regeringen om skärpta gränskontroller. Sedan dess har polisen efterlyst resurser för att klara uppdraget om verkställandet av avvisningar.

– Det är en enormt stor uppgift och den är helt beroende av att polisen tillförs resurser, säger Patrik Engström, chef för NOA:s gränspolissektion.

Enligt Nationella operativa avdelningen NOA, är antalet ”öppna återvändandeärenden” som flyttats över från Migrationsverket till polisen det största någonsin.

– Det här är ärenden som har lämnats över till polisen eftersom Migrationsverket bedömt att tvång kan behöva användas. Här är vi, med samhällets våldsmonopol, statens sista möjlighet att verkställa beslut, säger Patrik Engström, chef för NOA:s gränspolissektion.

I slutet av oktober skulle 21 748 personer avvisas från landet. Av dessa bor 7 608 i Migrationsverkets boenden, förvar eller har själva uppgett sin adress. De resterande 14 147 personer är efterlysta och registrerade som avvikna.

– Vi vet helt enkelt inte var de befinner sig, säger Engström.

Källa:
14 000 flyktingar är spårlöst borta


  • Publicerad:
    2015-11-28 22:45