12 miljarder till ”integrering” gav dåliga resultat

NORGE. Endast 46 procent kom ut i arbete eller påbörjade en utbildning efter att ha genomfört en tvåårig så kallad integreringskurs. Prislappen? 12 miljarder kronor.

Norska myndigheter har använt 12 miljarder skattekronor på ett så kallade introduktionsprogram för ”flyktingar”. Avsikten med programmet ska ha varit att få ut invandrarna i jobb eller på utbildning med de stora resultaten har uteblivit.

4 469 invandrare avslutade i fjol sin upplärning men endast 46 procent gick över till jobb eller utbildning. Integrations- och mångfaldsministern Libe Riebe-Mohn menar att det är kommunerna som bär stor del av skulden.

— Kommunen bör göra det vi vet fungerar, nämligen att man måste ut ur klassrummet och ut i arbetslivet och få möjligheten att praktisera norska. Det ger goda resultat, säger hon till TV 2.

Under 2017 och 2018 ska hela 15 291 så kallade flyktar genomgå programmet, något som innebär ännu fler miljarder kronor i kostnader.

Som exempel på en person som har klarat sig bra efter att ha genomför den två år långa kursen så lyfter TV 2 fram somaliern Mohamed Ahme Muhumed som har en praktikplats i stadshuset i Ullensaker kommun.

Efter den två år dyra kursen säljer han nu biobiljetter och jobbar i köket och i kiosken. Mohamed själv är nöjd med jobbet och menar att den ger honom en nyttig erfarenhet. Han säger:

— Det går bra, jag trivs väldigt bra. För att få jobb måste du ha erfarenhet.

Källor:
Fikk 12 milliarder til integrering – under halvparten kom ut i jobb
12 milliarder til «integrering» gav dårlige resultater

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments