NORRTÄLJE. För ett år sedan uppmärksammade en invånare i Bro att någon klottrat på en tusen år gammal runsten. Riksantikvariatet lovade då att ta bort sprayfärgen så fort som möjligt, men ännu har ingenting hänt.

Nordfront uppmärksammade den vandaliserade runstenen förra året efter tips från en av våra läsare. Vet du vem som klottrat på stenen? Kontakta Nordfront HÄR.

Nordfront uppmärksammade den vandaliserade runstenen förra året efter tips från en av våra läsare. Vet du vem som klottrat på stenen? Kontakta Nordfront HÄR.

Anna Flodell Lindberg var en av invånarna i Bro som såg att den tusenåriga runstenen U620 hade blivit vandaliserad med blå sprayfärg.

— Jag blev skitförbannad och ledsen över vandaliseringen. Det är en jättevacker sten som dessutom är 1000 år gammal. Någon har gått förbi med sprayflaska och slängt dit en tagg, utan att tänka till. Skadegörelse är alltid irriterande, men på ett fornminne är det fruktansvärt, säger hon.

Hon uppmärksammade då Riksantikvariatet om vad som skett som lovade att sanera stenen skyndsamt då färgen kryper in i stenen och kan ge bestående skador på det historiska kulturarvet.

Ett år senare är färgen fortfarande kvar och Lindberg är rädd att den ska bli förstörd. Därför gjorde hon sin röst hörd på det sociala mediet Facebook där hon uppmärksammade hela historien.

— Nu kändes det ännu värre eftersom ingen har åtgärdat det. Jag är ju rädd att det inte går att rädda den, säger hon.

Sofia Andersson, en av handläggarna som har hand om ärendet, menar att det nu är Länsstyrelsen som tagit över ansvaret för ärendet från Riksantikvariatet vilket kan vara en av anledningarna till att det dragit ut på tiden.

— Vi fick kännedom om det här vintern 2014-2015 och då tog vi kontakt med polisen. Vi kan inte tvätta bort det innan man har gjort en brottsplatsundersökning. Polisen utredde då det hela som en misstanke om fornminnesbrott, men lade ner ärendet eftersom de inte kunde hitta någon skyldig, säger hon.

Vidare menar hon att det inte ska föreligga någon risk att stenen blir permanent skadad då den sedan tidigare är klotterskyddad. Det ska inte vara ovanligt att just runstenar blir utsatta för klotter. En konservator kommer att tvätta bort färgen från stenen till våren när det inte föreligger någon risk för att det fryser på.

Källa:
Därför är klottret kvar på den vandaliserade runsten


  • Publicerad:
    2016-02-23 19:45