DET GODA HATET. Efter Motståndsrörelsens första maj-demonstration spred en undersköterska från Falun ett filmklipp på sociala medier där hon hånar en rullstolsburen demonstrant. ”Förskräckligt”, säger undersköterskans arbetsgivare om hennes beteende.

Bild: Informationskriget.se.

Jan Hjelm ville väldigt gärna demonstrera med Motståndsrörelsen i Falun på första maj. På grund av krämpor oroade han sig dock över huruvida han skulle klara av att gå från regementsområdet till centrala Falun. Några solidariska medlemmar och sympatisörer till Motståndsrörelsen samlade därför ihop pengar till en rullstol till Hjelm och såg till att han kunde skjutsas fram och tillbaka så att även han skulle kunna tåga i folkgemenskapens tecken.

Efter den lyckade demonstrationen filmade undersköterskan Sarah Sundström från Falun Hjelm och andra demonstrationsdeltagare i samband med att de återvände till samlingsplatsen – ett filmklipp som hon sedan laddade upp på sitt Instagramkonto. I filmen kan man höra hur hon hånar Hjelm för att han sitter i rullstol och väljer sedan att publicera klippet med orden ”Du kan ta dina negativa inställningar någonstans gubbe lilla. #fucktard”.

Undersköterskan Sarah Sundström.

Sundström fick snabbt ta emot en hel del kritik för inlägget och många ifrågasatte hur hon som undersköterska kunde håna en man för att han är rullstolsburen, endast på grund av att han inte delar hennes politiska åsikter.

Efter att inledningsvis ha försökt försvara sig kom hon så småningom att ta ned filmen från sitt Instagramkonto, men vid det laget hade många redan hunnit kopiera den och den sprids ännu på sociala medier.

Skärmdump från Sarah Sundströms Instagramkonto.

Se videon i fråga nedan:

Som undersköterska arbetar Sundström åt Falu kommun på kortvårdsavdelningen Kopparlunden. På kommunens hemsida beskrivs verksamheten med dessa ord:

På en kortvårdsplats får du vara under en tillfällig, kort period, för till exempel rehabilitering efter en sjukhusvistelse innan du återvänder hem till din bostad. Det kan även finnas ett tillfälligt behov av kortvårdsplats medan du väntar på en mer permanent lösning av ditt boende.

Man kan därför ta för givet att Sundström dagligen kommer i kontakt med personer som av olika anledningar är i behov av rullstol för att ta sig fram. I hennes arbetsuppgifter torde också ingå att hjälpa dem i väldigt intima situationer, något som förstås kräver ett väldigt stort förtroende mellan vårdgivare och vårdtagare.

Nordfront har varit i kontakt med Jan Hjelm, som berättar att han tagit del av filmen. Hjelm menar att det är uppseendeväckande att en undersköterska uttrycker sig på det viset om en handikappat person och låter hälsa att han kommer att polisanmäla Sundström. I övrigt hänvisar han till en skriftlig kommentar på Facebook, som också har redigerats efter Hjelms önskemål, där han uppmanar alla människor som upprörts av Sundströms agerande att inte fokusera på henne som person, utan på hennes handling:

Hon har sin rätt till yttrandefrihet. Hon har däremot inte rätt att publicera sitt hånande av mig som funktionshindrad utan konsekvenser. Jag vill gärna se att hon får en näsbränna av polisen och att jag får någon form av skadestånd så att jag kan förbättra min sociala situation och bryta min isolering. 1 maj i Falun var en fantastisk dag för mig då jag med hjälp av underbara kamrater fick komma utanför lägenheten, träffa sanna vänner och fredligt uttrycka min grundlagsskyddade åsikt om samhället. Denna upplevelse ska inte få solkas av någon. Kvinnan som lagt upp det på Instagram ska inte hånas för sin ras, hudfärg, politiska åsikt eller yrkesval för då förlorar vi ett ganska unikt tillfälle att visa vår högre och ädlare moral och människosyn. Så jag ber er snällt att koncentrera er på det diskriminerande i hennes publicering och om er hjälp att lagföra det.

Nordfront har också varit i kontakt med enhetschefen på Sundströms arbetsplats, Diana Xhemshiti, som inte hade tagit del av filmen, men som efter att ha fått innehållet beskrivet för sig menar att det hela är ”fruktansvärt”. Hon sade sig också ha svårt att tro att Sundström skulle göra en sådan sak, då hon menar att Sundström är väldigt populär på sin arbetsplats. Xhemshiti menar att man får ha vilka åsikter man vill, även om handikappade, men att ingen människa förtjänar att hånas offentligt för sitt handikapp bara på grund av att man skulle ha en avvikande politisk åsikt.


  • Publicerad:
    2017-05-03 21:32