1% äger snart 50% av jordens tillgångar

VÄRLDEN. 2016 kommer en procent av jordens befolkning att äga mer än hälften av alla tillgångar i världen. Detta enligt en ny rapport från den brittiska hjälporganisationen Oxfam.

De superrika har redan ökat sin andel av den jordens samlade tillgångar till 48 procent från 44 procent under 2009. 2016 kommer andelen att passera 50 procent, enligt Oxfams rapport Having it all and wanting more som publicerades i veckan.

I genomsnitt är varje person i denna grupp god för 2,7 miljoner dollar (cirka 22,5 miljoner kronor).

Organisationen uppmanar världens ledare att ta hårdare tag mot skatteflykt, höja skatten på kapital i stället för på arbete och införa minimilöner för att stoppa utvecklingen mot större ekonomisk ojämlikhet.

I kategorin av  superrika är det ett fåtal individer eller familjer som sitter på den övervägande delen av jordens tillgångar, namn som Rothschild, Bloomberg, Soros och Koch-bröderna är bara några av dem. Ironiskt nog är det just en Rothschild som uppmanar världens företagsledare att nu ”ta ansvar” vid mötet World Economic Forum i Davos där Oxfams VD är ordförande.

– Oxfams rapport är bara det senaste i raden av bevis på att ojämlikheten i världen nått chockerande proportioner. Den moderna kapitalismens globala ledare måste bidra till för att förändra systemet och göra det mer inkluderande, rättvist och hållbart, säger Lady Lynn Fore de Rothschild, VD för EL Rothschild och ordförande i föreningen Inclusive Capitalism.

– Den extrema ojämlikheten är inte bara en moralisk fråga, den hämmar även den ekonomiska tillväxten och därigenom den privata sektorn. Alla som samlas i Davos, och som delar visionen om en stabil och välmående värld, måste ta dessa frågor på allvar, säger hon.

rich-e1422113073379

Ursprungligen publicerat på Nordfront.dk.

Källor:
Den rikaste procenten av jordens befolkning äger snart mer än resten tillsammans
Richest 1% to own more than rest of world, Oxfam says

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om