1 600 år gammal runsten upptäckt i norska Rakkestad

HISTORIA. En 1 600 år gammal runsten har upptäckts i norska Rakkestad. Stenen kan ge nya kunskaper om de fornnordiska språken.

En runsten från 400-talet har upptäckts i norska Rakkestad. Stenen, som varit en del av en trappa och efter rivningen av byggnaden använts som en bänk, kan ge nya kunskaper om de fornnordiska språken.

Det hela uppdagades då Olav Schie, som tillsammans med hustrun Randi haft stenen hemma på gården, under förra hösten lade märke till några underliga streck på stenens ovansida. Olav tog upp detta med sin granne, som rengjorde den del av stenen där strecken fanns och tog några foton. Bilderna skickades sedan in till lokaltidningen, vilket ledde till att ett forskarteam från Norges kulturhistoriska museum åkte till Rakkestad och scannade in stenens ovansida.

Forskarna kunde senare konstatera att det var en äkta runsten man funnit. De tecken man scannat in på stenens ovansida betyder enligt forskarna ”Lu iralaR raskaR runuR”, vilket betyder ”Hogg runer, dyktige runemester”. Det är enligt forskarna den första gången man stöter på ordet ”dyktig” i en inskription från fornnordisk tid.

Under tisdagen var forskarna tillbaka, denna gång för att vända på stenen och scanna in den sida som legat vänd nedåt. Även på den sidan finns en inskription, som nu ska översättas och analyseras.

Källor:
Fant 1600 år gammel runestein i Rakkestad
Kaffe-steinen forbløffer forskerne

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
LingonetValhallaChristian HamiltonRokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

Som tidigare ett bevis på att vi har funnits här under mycket lång tid. Vilka har rätt att ta detta ifrån oss? INGA!

Christian Hamilton
Medlem

Det är säkert MENA folk som var här och lärde oss att rista runor. Vi har ju alltid bara varit barbarer som inte dög till någonting enligt högste folkförrädaren Reinfeldt och hans för- och efterträdare inom politikerskrået.

Valhalla
Medlem

Ja, vi var ju imbecilla grottmänniskor utan tal- och skriftspråk på Vendeltiden. Det måste ha varit en tidig lingvist från Afrika eller en hjärnkirurg från Mellanöstern som invandrat till Sverige och ristat runorna.

Valhalla
Medlem

Stenen bör förstöras omgående. Den innehåller ju nazistiska runor. Kan inte runristaren från Vendeltiden polisanmälas retroaktivt för hets mot folkgrupp?

Lingonet
Medlem

Kanske dags att lära sig runskrift,
de sk. dalrunorna användes fortfarande långt in på 1800 talet tror jag (rätta mig här).
Kan vara bra att kunna i framtiden.

Lingonet
Medlem

Hittade en länk till en ”runnörd” (förlåt) som verkar bra:
http://www.svenskarunstenar.net/