Finska motståndsrörelsen anordnade mellan den tredje och femte augusti en vildmarkshelg i södra Finland. Deltagare kom från olika delar av Finland. Målet med vildmarkshelgen var att öva grundläggande överlevnadskunskaper.

Vi fick lära oss vildmarkskunskaperna under ledning av en erfaren och professionell vildmarksguide. Samlingen skedde tidigt fredag morgon på vår mötesplats och efter att kort ha hälsat på varandra hade vi en genomgång av helgens syften. Spänningen inför helgen var påtaglig bland aktivisterna.

Till en början hade vi en diskussion om de förutsättningar som varje vandrare – och överlevare – måste kunna hantera. Sådana förutsättningar är bland annat livsinställning, föda samt regelbunden mental och fysisk träning. Tiden flög iväg när vi lyssnade på dessa mycket intressanta och åskådliggörande exempel. En positiv och entusiastisk inställning är en grundförutsättning även i vildmarken!

Den praktiska utbildningen inleddes i soligt väder vid elvatiden på förmiddagen, då vi började med att gå igenom grunderna i orientering. Där ingick naturligtvis det viktigaste, användning av karta och kompass. Därefter gick vi över till ett ämne som var nytt för många, hur man navigerar med hjälp av naturens tecken. Väderstrecken kan fastställas på många olika sätt. Det lyckas man exempelvis med genom att jämföra riktningen på trädgrenar, mängden av mossa på träden eller genom att titta på en myrstack.

Vid 18-tiden slog vi läger på en mycket vacker plats några kilometer från vår mötesplats. När lägret var färdigt, åt vi middag bestående av kokta rotfrukter och kött. Efter en välsmakande middag tillbringade aktivisterna tid att diskutera med varandra och genom att ställa frågor till de mer erfarna vildmarksvandrarna. 

Vår nästa uppgift var att bygga upp tillfälliga boenden. Vi hade tagit med oss lättpresenningar och rep som vi använde oss för att bland annat bygga hängmattor. Då det redan hade blivit sent, började vi därefter att förbereda oss för läggning. Aktivisterna fick sova första natten i de hängmattor de själva hade byggt upp. Hängmattorna fick under natten sitt elddop och man kunde konstatera att de fungerande då inte ens en snabb men häftig åskskur kunde blöta ned de trötta vildmarksbesökarna. 

På morgonen vaknade vi med gott humör till fint väder. Dagens uppdrag var att göra upp eld med hjälp av olika tändningsmaterial, till vilka bland annat Elfsborg och magnesiumtändare hör. Vi hade också en genomgång av olika typer av lägerelder och om dess egenskaper. Dagens egentliga arbete var dock att bygga upp en jordgrop och förbereda mat i den. Att bygga en jordgrop för matlagning är ett stort projekt då man först måste gräva en meter djup och drygt halv meter bred grop. Nästa steg var att bygga upp en väldig stor eld där vi lade ca 20 cm breda stockar i kors om varandra. I brasan la vi ner stenar i storlek av en näve, vilkas syfte var att lagra värmen för att användas i vår jordgrop. Vi ”stekte” stenar under flera timmar och vid sidan av det åt vi och talade om natur i allmänhet. Praktiska tips haglade över aktivisterna som lyssnade mycket ivrigt på sin vildmarkslärare. Vi lärde oss hur man kan tvätta kläder i vildmarken, värma upp vatten i en regnrock och göra upp en nästan osynlig eld. 

Då stenarna var heta nog för vår jordgrop rullade vi upp maten i folie och lade de röda, glödheta stenarna i jordgropen. Foliepaketen lade vi på stenarna och vi ställde även några stenar på maten. Därefter stängde vi gropen med sand och mossa. I väntan på mat, byggde vi upp ett tvåmansvindskydd. Vindskyddet byggdes helt av naturmaterial, även repen. Då det redan hade blivit sent fick vi dock lov att använda lättpressening för att bygga upp taket. Maten, som vi lät sjuda i jordgropens värme blev mycket god och vi kan varmt rekommendera tillagning av mat i jordgrop för de som vandrar i vildmarken. Efter en sen middag fick aktivisterna sin väl förtjänade nattvila. 

På den tredje morgonen fick vi vakna i en skog som var fuktig av nattens regn. Då schemat var hektiskt påbörjades utbildningen direkt efter ett snabbt morgonmål. Vi hade som uppgift att bygga upp en trefot, som man har nytta av när man ska värma upp vatten i ett fältkök. Vi gjorde två stycken trefötter därefter började vi diskutera hur man orienterar med hjälp av stjärnorna. Diskussionen följdes av ett föredrag om hur våra förfäder har utnyttjat animaliska råvaror häpnadsväckande mångsidigt. Förr i tiden fick man av djur lim, matkläder, verktyg och mycket mer. 

Vildmarkshelgen började så småningom närma sig sitt slut och vi satt ihop vårt läger och gick några kilometer till de parkerade bilarna. Framme vid bilarna kokade vi en sista kopp kaffe innan vi sade adjö till kamraterna. Alla hade lyssnat och arbetat outtröttligt och med berömvärt iver hela helgen. Den här naturnära vildmarkshelgen inspirerade oss att kämpa ännu starkare för vår framtid!

 


  • Publicerad:
    2012-08-28 22:56