Ett gömt maktcenter för de första danska vikingakungarna kan ha hittats i norra Tyskland, där arkeologer har funnit 200 hus och mängder av vapen. Man tror att man har upptäckt resterna av den gamla vikingastaden Sliasthorp som sattes upp för att försvara Danmark och Norden.

Utgrävningar görs nu i närheten av Schleifjorden, vid gränsen till Danmark i norra Tyskland, där danska arkeologer tror att man funnit rester av den mytomspunna vikingastaden. Enligt skriftliga källor från 800-talet fungerade staden som ett center för den vikingatida eliten och som militärstrategiskt center. Men det har inte funnits några bevis för att staden har existerat. Inte förrän nu.

”Det här är enormt stort. Vart vi än gräver finner vi hus – vi uppskattar dem till 200. Och de hus som grävts ut är proppfulla med fynd: pärlor, smycken, glasskärvor, yxor, nycklar och pilspetsar”, säger biträdande professor i förhistorisk arkeologi vid Århus universitet, Andres Dobat, som var den som upptäckte staden. Andra fynd har varit silvermynt, ridutrustning och utströdda fotanglar som fungerade som fällor för angripare. Allt som allt rör det sig hittills om ungefär 500 metallföremål.

Några av fynden

En Torshammaramulett från Sliasthorp

Ett trettiotal byggnader har upptäckts, men flygbilder antyder att det kan röra sig om 200. Ett av dem är ett vikingatida långhus som är 30 meter långt och nio meter brett. Man tror att invånarantalet i staden varierade beroende på bland annat behov och årstid. Ibland inhyste staden 100 personer, i andra fall över 1000, tror man.

”Vi är ännu inte fullt medvetna om platsens betydelse. Men våra utgrävningar ger oss redan nu en helt ny syn på bland annat den militära organisationen under vikingatiden och karaktären på en av de första städerna i Skandinavien”, säger Andres Dobat.

Arkeologen Andres Dorbat

De första skriftliga källorna om Sliasthorp återfinns i Karl den stores annaler. Annalerna från år 804 berättar att den danske vikingakungen Godfred beslutade att göra staden till ett militärt center vid den dansk-tyska gränsen och att staden fick stor betydelse.

Sliasthorp bedöms även ha legat klokt till. Befästningarna vid Danevirke låg bara några hundra meter söderut och förstärkningar till Danevirke kunde därför anlända från Sliasthorp. Stadens många grophus inhyste Godfreds krigare, vilka kunde försvara Jylland ifall det blev angripet. Med sin placering vid fjorden kunde vikingaskeppen transportera mat, vapen och manskap till och från Sliasthorp.

I Sliasthorp bodde den vikingatida eliten och militären. Staden var mindre än det närliggande Hedeby, som inhyste folket, och som styrdes från Sliasthorp. Samma modell återfinns i Sverige på Birka. Där låg den stora staden på en ö, medan den regerades från en kungsgård som var belägen på en närliggande ö.

Kung Godfred var klok i att rusta upp Sliasthorp och göra det till ett militärstrategiskt center. Arkeologer anser sig nämligen kunna verifiera de skriftliga källorna som säger att Sliasthorp blev angripet. Det långhus som man har hittat har enligt arkeologerna bränts ner och i resterna av pelarna till huset har de funnit pilspetsar. Vid denna tid tros Godfred ha gått ur i tiden, men det är sannolikt hans förtjänst att det skulle dröja innan de kristna, som då hade tagit över stora delar av Tyskland, inte lyckades ta över Norden vid denna tidpunkt.

Viktiga årtal

772: Karl den store förstör den hedniska platsen vid Irminsul som tros ha legat i Gamla Sachsen. Platsen var helig för våra förfäder.

778: Sachsen, under Widikunds ledning, gör uppror mot Karl. Kyrkor bränns ner och kristna grevar dödas. Karl lyckas till sist besegra Widikund och mördar 4500 obeväpnade germaner i det som skulle komma att kallas Slakten vid Verden. Germanerna hade kommit obeväpnade eftersom det ansågs som sed vid fredsförhandlingar. Större delen av Germanien kom nu att kristnas och Karl den store, som senare blev romersk kejsare, blev belönad av påven för sina insatser för kristendomen. Hos germanerna fick han namnet Karl Saxardräparen.

793: Norden rycker ut och de som ska bli kända som vikingar utför organiserade räder mot det kristna Europa. Den första dokumenterade attacken skedde 793 på den brittiska ön Lindisfarne där en stor del av den kristna eliten höll till. Munkarna på Lindisfarne fick betala för århundraden av kristet förtryck och en känd bön från den tiden inleddes på följande sätt: ”Från nordmännens raseri, bevare oss milde gud”.

804: Sliasthorp byggs ut till militärstrategiskt center där man organiserar försvarskampen.

808: Den danske kungen Godfred bygger Danevirke (enligt arkeologiska utgrävningar ska arbetet ha påbörjats år 737 och pågått i tre etapper till och med 968). Danevirke är en befästningslinje i form av en jordvall tvärs över södra delen av Jylland . Danevirke användes senast för militära ändamål i dansk-tyska kriget 1864. Den ligger idag i det tyska Schleswig-Holstein.


  • Publicerad:
    2012-07-22 21:28