Igår avslutades Folk och Försvars (FoF) rikskonferens. Konferensen, som hölls i Högfjällshotellet i Sälen från söndagen den 13 januari till tisdagen den 15 januari, besöktes av över 300 personer. Bland besökarna fanns bland annat Säpo:s generaldirektör, NATO:s generalsekreterare, prins Daniel, namnkunniga politiker samt antirasistiska åsiktspoliser från Expo.

LB FoF

Folk och Försvar är enligt Wikipedia en ”politiskt obunden sammanslutning som verkar för att främja debatt om Sveriges säkerhetspolitik och försvar”. På sin egen hemsida beskriver sig organisationen på följande vis:

”Folk och Försvar vill sprida kunskap och främja en levande debatt om samhällssäkerhet, säkerhetspolitik och försvarspolitik. Vi tror på värdet av samtal och diskussioner där olika delar av samhället finns representerade.”

Sedan 1993 har Folk och Försvar anordnat årliga rikskonferenser på Högfjällshotellet i Sälen. På konferenserna samlas forskare, myndigheter, politiker, näringsliv, media och ideella organisationer för att diskutera säkerhets- och försvarsfrågor.

I år pågick alltså konferensen från söndagen den 13 januari till igår. I år lades ett extra stort fokus på bland annat ”frågor som rör extremism och nationalism”, skriver Folk och Försvar på sin hemsida. Med för att diskutera dessa ämnen var bland andra Daniel Poohl, VD och chefredaktör för EXPO, samt Lisa Bjurwald, journalist som tidigare också varit med i Expo-redaktionen.

Birgitta Ohlsson
Sionisten Birgitta Ohlsson var först med att beröra dessa ämnen under konferensen då hon i söndags talade under rubriken ”Extremism: ett hot mot Sverige?”

Ohlsson inledde med att tala om ”de odödliga” i Tyskland. Ohlsson förklarade att ”de odödliga” kritiserar det mångkulturella samhället och värnar om nationella värderingar, vilket enligt Ohlsson är detsamma som att sprida ”hatiska budskap”. Hon jämförde också ”de odödliga” med militanta islamister som åker utomlands för att kriga.

I sitt tal kom Ohlsson också in på Nordiska motståndsrörelsen även om hon inte nämnde den vid namn. Hon hänvisade nämligen till en rapport som bland annat handlar om Svenska och Finska motståndsrörelsen och visar att ”högerextremister” i Sverige och Finland samarbetar alltmer.

I talet uttryckte Ohlsson vidare att hon anser att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt och rasistiskt parti. Hon beklagade sig också över mer eller mindre nationalistiska partiers framgångar ute i Europa.

När Ohlsson under den efterföljande frågestunden får en rak fråga börjar hon istället att svamla om vad som är svenskt. Ohlsson berättar att när hon är ute och reser och träffar politiker i andra länder anser hon och de andra politikerna att det typiskt svenska är saker som jämställdhet, att vi är ett öppet land, ger mycket bistånd till andra länder och tar emot många flyktingar. Varför en kosmopolit som Ohlsson tillsammans med utländska politiker ska ha tolkningsföreträde i frågan om vad som är svenskt framgår dock inte av Ohlssons resonemang, som inte heller besvarar den ursprungliga frågan.

Lögnerskan Lisa Bjurwald ljuger vidare
Lisa Bjurwald tilldelades nyligen ett pris av Aftonbladet med den till synes ironiska motiveringen att hon står för det som är ”sant och relevant”, ”tänker kritiskt” och ”vågar stå för en egen åsikt också om den är inopportun”. Även Bjurwald äntrade scenen för att tala om ”nationalism” och ”extremism”. Bjurwald talade i cirka 15 minuter och svarade därefter på frågor.
Militant-politisk
Under talet nämnde Bjurwald Svenska motståndsrörelsen vid två tillfällen samt visade en bild på en motståndsman som höll upp en sköld med budskapet ”Försvara Sverige!”. Bjurwald passade även på att ljuga för åhörarna genom att påstå att Motståndsrörelsen bara består av 15-20 ”extrema aktivister”. Hon jämställde också organisationen med ”marginaliserade skinnskalle-grupper”.

Bjurwald fortsatte på samma oärliga spår och försökte bland annat sammankoppla Sverigedemokraterna med Gyllene gryning och Jobbik, genom att lyfta fram lösryckta citat utan att ange varifrån dessa skulle komma annat än att orden nyligen yttrats av någon Sverigedemokrat. Enligt Bjurwald är det även fel att kalla Sverigedemokraterna för invandringskritiskt, partiet är enligt henne främlingsfientligt – ett begrepp som hon inte gav någon vidare definition av.

Bjurwald beklagade sig också över att nationella ”infiltrerat” mainstream-nätet genom att till exempel debattera på Twitter och Facebook eller lägga upp filmer på Youtube. När Bjurwald beskrev det hela lät det som att nationalism är ett smittsamt åsiktsvirus som allmänheten måste skyddas från.

Under föreläsningen visade Bjurwald också upp en bild från Nationell.nu:s kommentarsfält. Överlag verkade Bjurwald och alla andra talare på konferensen oroade över utvecklingen på nätet. Bjurwald tycker att polisen och säkerhetspolisen måste prioritera upp kampen mot åsiktsbrott på nätet.
Nationell.nu
När Bjurwald talat klart följde en frågestund där det inte bjöds på mycket nytt. Bland annat förklarade Bjurwald att skolan måste bli bättre på att indoktrinera eleverna till djupt förintelsetroende drönare. Bjurwald ville också att censuren i gammelmedias kommentarsfält skulle hårdna ännu mer, hon frågade sig retoriskt: ”Varför ska man vara en lekstuga åt rasister?”

Vidare angrep Bjurwald framgångsrikt en halmgubbe genom att fastslå att det inte är en självklar rättighet att få debattera invandring i kommentarsfältet till en nyhet om bilar eller liknande. Bjurwald bortsåg alltså i sin argumentation helt från det faktum att de kommentarsfält som oftast brukar vara stängda för diskussion är just de i anknytning till invandringsrelaterade nyheter.

Bjurwald framförde också en konspirationsteori om att det som uttrycks på nätet inte är folkets åsikt. Enligt Bjurwald är det egentligen ”hatkampanjer” som regisseras av onda Sverigedemokrater som säger ”gå hit, attackera det här kommentarsfältet”.

De antivita ställer Säpo mot väggen
Under rubriken ”Extremism i Sverige: Vad gör Säpo?” talade Anders Thornberg, generaldirektör för Säpo. Thornberg beskrev under sina tio minuter på scenen vad Säpo gör för att bekämpa extremism.

Generaldirektören påstod att alla får ha vilka åsikter de vill – oavsett hur extrema och obehagliga de må vara. Säpo skulle enligt Thornberg inte vara en åsiktspolis, något som stämmer illa överens med verkligheten där Säpo trakasserar och hotar ungdomar som organiserar sig politiskt.

Efter att Thornberg talat färdig blev det dags för en paneldiskussion. I panelen ingick bland andra Lisa Bjurwald, Daniel Poohl och Anders Lindberg, som till vardags är ledarskribent på Aftonbladet och nyligen grät ut i en krönika över att Avpixlat uppmanade sina läsare att granska politiskt korrekta journalister. Deltog i diskussionen gjorde även politikerna Johan Persson (FP) och Morgan Johansson (S).

Diskussionen inleddes med att Lindberg grät vidare på samma tema som i sin krönika och anklagade Säpo för att inte ta hotet mot journalister på allvar. Som exempel på de ”hemskheter” journalister utsatts för listade Lindberg att någon knackade på Katarina Mazettis dörr en kväll, att det hölls en fredlig manifestation utanför pressombudsmannens hem samt att Åsa Linderborg fick otrevliga SMS skickade till sin telefon. Enligt Lindberg hotar ”extremisterna” på nätet yttrandefriheten och han frågade därför Säpo och politikerna vad de skulle göra åt detta hot.

Bjurwald föreslog under diskussionen att polisen skulle börja bevaka och lagföra folk lika hårt på nätet som man gör ute i den fysiska världen vid till exempel flygbladsutdelningar. Bjurwald motiverade sitt förslag om ”hårdare tag” med att de skulle avskräcka människor från att uttrycka sina åsikter på nätet. I sammanhanget lyfte Bjurwald fram Storbritannien som ett land som är extra hårda mot åsiktsförbrytare på nätet, vilket enligt Bjurwald alltså var något föredömligt.

Det kanske mest uppseendeväckande i samband med diskussionen var när moderatorn direkt frågade Thornberg om Säpo inte tar hotet från ”näthatet” på tillräckligt allvar. Thornberg svarade då snabbt att han visst ansåg att näthat var allvarligt och oacceptabelt, men förklarade sedan att till exempel Lindbergs anklagelse om att Säpo inte gör något åt hot mot journalisterna var rent ljug. Både Säpo och polisen arbetade till exempel med att utreda hoten mot Åsa Linderborg, förklarade Thornberg. Thornberg uppmanade också folk att anmäla mer brott på nätet och förklarade att även han var utsatt för hot.


  • Publicerad:
    2013-01-16 23:35